SIJARTO: Zahvaljujući ruskom gasu, mađarska skladišta popunjenija od evropskih za 20 odsto

Novosti onlajn

05. 07. 2023. u 12:00

MINISTAR inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je da će se nakon što je ministar finansija Rusije Anton Siluanov potpisao izmene ugovora o izgradnji i finansiranju nuklearne elektrane „Pakš“ realizacija projekta ubrzati. Pored toga, Sijarto je istakao da su, zahvaljujući ruskom gasu, mađarska skladišta popunjenija od evropskih za 20 odsto.

СИЈАРТО: Захваљујући руском гасу, мађарска складишта попуњенија од европских за 20 одсто

FOTO: AP/Tanjug

- Ove nedelje ruski ministar finansija potpisao je izmene ugovora o izgradnji i finansiranju. Sa pravnog stanovišta, svi koraci za ubrzanje investicija u projekat su ispunjeni - rekao je Sijarto na konferenciji za novinare sa ministrom zdravlja Rusije Mihailom Muraškom, koji je i potpredsednik rusko-mađarske međuvladine komisije.

Snabdevanje ruskom naftom i gasom – pouzdano

Sijarto je, pored toga, istakao da ruski partneri pouzdano ispunjavaju svoje obaveze koje se odnose na snabdevanje Mađarske naftom i gasom.

Prema njegovim rečima, zahvaljujući ruskim isporukama gasa, mađarska skladišta su popunjena 42 odsto u odnosu na godišnje potrebe, dok je prosečna vrednost u Evropi 23 odsto.

On je naglasio da se isporuke gasa „Turskim tokom“ odvijaju neprekidno.

Ruski ministar je, sa svoje strane, potvrdio da Rusija ispunjava svoje obaveze kad su u pitanju isporuke nafte i gasa Mađarskoj u uslovima povoljnim po Budimpeštu, koji joj omogućavaju da se razvija.

Muraško će u sredu u Budimpešti posetiti Sedmu konferenciju Svetske zdravstvene organizacije o zdravlju i životnoj sredini.

Prethodno, početkom juna, portparol mađarskog premijera Bertalan Havaši izjavio je da su pregovori mađarskog premijera Viktora Orbana i generalnog direktora ruske državne korporacije „Rosatom“ Alekseja Lihačova o izgradnji novih blokova nuklearne elektrane „Pakš“ održani u Budimpešti.

Krajem 2014. godine Rusija i Mađarska su potpisale dokumente o izgradnji novih energetskih blokova u nuklearki „Pakš“, u skladu sa najsavremenijim svetskim standardima. Rusija je, kako je tada saopšteno, Mađarskoj odobrila državni kredit do deset milijardi evra, a planirana ukupna vrednost radova bila je 12,5 milijardi evra. Očekuje se da će izgradnja zdanja nuklearke početi na jesen ove godine i za to je već dobijena odgovarajuća licenca.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: OVAKO IZGLEDA PRIPREMA ZA VANREDNE SITUACIJE U SVEMIRU - Ruski astronaut Konstantin Borisov na obuci

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)