ZAOŠTRAVA SE INDUSTRIJSKI RAT AMERIKE I KINE: Vašington planira da ograniče Kini pristup uslugama u klaudu

P. Z. S. / rt.com

04. 07. 2023. u 19:28

VAŠINGTON se sprema da ograniči pristup Kini američkim uslugama računara u “oblaku” (Cloud), objavio je u utorak Wall Street Journal, pozivajući se na svoje izvore.

ЗАОШТРАВА СЕ ИНДУСТРИЈСКИ РАТ АМЕРИКЕ И КИНЕ: Вашингтон планира да ограниче Кини приступ услугама у клауду

Foto Tanjug/AP


Planirano pravilo bi verovatno zahtevalo da američki provajderi usluga u klaudu kao što su Amazon i Majkrosoft zatraže dozvolu od vlade pre nego što kineskim kompanijama obezbede računarske usluge u “oblaku” koje koriste napredne čipove sa veštačkom inteligencijom, piše WSJ.

Bajdenova administracija navodno želi da zatvori rupu koja omogućava kineskim VI firmama da zaobiđu trenutna pravila kontrole izvoza čipova. Usluge u oblaku omogućavaju korisnicima da steknu moćne računarske mogućnosti bez kupovine napredne opreme – uključujući čipove – na kontrolnoj listi, objašnjava Wall Street Journal.

Očekuje se da će Ministarstvo trgovine SAD uvesti ograničenje u narednim nedeljama, dodaje se.

Vašington i Peking su bili umešani u spor oko poluprovodnika i drugih naprednih tehnologija.

Američka administracija je u oktobru objavila sveobuhvatan skup kontrole izvoza, koji je uključivao meru da se Kina odvoji od određenih poluprovodničkih čipova napravljenih bilo gde u svetu sa američkom opremom. Kina je SAD nazvala „tehnološkom hegemonijom“ i „velikim bezbednosnim rizikom“.

Ranije ove nedelje Kina je ograničila izvoz dva ključna metala koji se koriste u proizvodnji kompjuterskih čipova, da bi „zaštitila nacionalnu bezbednost i interese“. Od jula će biti potrebne posebne dozvole za izvoz galijuma i germanijuma iz Kine, najvećeg svetskog proizvođača retkih metala.

SAD su dom nekih od vodećih svetskih proizvođača poluprovodničkih čipova, kao što su Intel i Nvidia.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ O ČUDNOJ IZJAVI PREDSEDNIKA UKRAJINE: Niko ne shvata ozbiljno to što Zelenski govori