OD JULA SRPSKI TAGOM DO ĐEVĐELIJE: Dobre vesti za turiste

S. B.

15. 06. 2023. u 17:26

JEDNIM "tagom" kroz Zapadni Balkan se očekuje već mesecima. Ideja se javila prošle godine, kao deo inicijative "Otvoreni Balkan", a kako stvari sada stoje mogla bi da se ostvari od početka jula. Kako saznajemo u Ministarstvu saobraćaja, tada bi putari u Severnoj Makedoniji trebalo da završe svoj deo posla. Ukoliko se rokovi ostvare, u jeku letnje sezone, turisti će kroz ove dve zemlje moći da plaćaju putarinu jednim uređajem za elektronsku naplatu.

ОД ЈУЛА СРПСКИ ТАГОМ ДО ЂЕВЂЕЛИЈЕ: Добре вести за туристе

Foto N. Fifić

"Putevi Srbije" su svoj deo posla završili krajem prošle godine. Platfroma je gotova, ali zemlje koje bi da joj se priključe moraju da završe svoje verzije. U slučaju Severne Makedonije, posao, izgleda, nije išao sasvim glatko. Najave o otvarnju su stizale i uoči početka juna. Pominjala se polovina ovog meseca.

Cilj ovog projekta je da se vozači ne zaustavljaju na naplatnim rampama, da ne gube vreme pripremajući ili menjajući novac. TAG uređaj koji koriste u svojoj temlju treba da je u funkciji i u susednoj, u ovom slučaju u Severnoj Makedoniji. Ukratko, srpskim TAG će moći da se plaća putarina na naplatnoj rampi u Severnoj Makedoniji kao i makedonskim u Srbiji.

- Javno preduzeće "Putevi Srbije" je razvilo jedinstvenu web platformu za elektronsku naplatu putarine, koja je 30.12.2022. godine puštena u rad na teritoriji Srbije i trenutno je namenjena isključivo za putnička vozila građana - odgovorili su nam nedavno u "Putevima Srbije". - Registrovanjem TAG uređaja na web servis za elektronsku naplatu putarine i uz povezivanje platne kartice, korisnik ne mora da dopunjuje TAG uređaj. Tada se automatski naplaćuje putarina sa registrovane platne kartice. Javno preduzeće "Putevi Srbije" je u tehničkom delu spremno za povezivanje sa zemljama u regionu i uspostavljanje jedinstvenog sistema elektronske naplate putarine.

Deo ovog projekta je i Albanija. Službe putarskih preduzeća u tri države prethodnih meseci su analizirale tehničke karakteristike tri naplatna sistema. Očekivalo se testiranje TAG uređaja, kroz sistem za plaćanje.

- Svim zainteresovanim zemljama u regionu JP "Putevi Srbije" je dostavilo uslove pod kojim mogu pristupiti jedinstvenoj web platformi za elektronsku naplatu putarine - dodaju u ovom preduzeću. - Ukoliko zainteresovana strana prihvati naše uslove, to će omogućiti svim korisnicima da sa istim TAG uređajem prolaze kroz više zemalja učesnica zajedničkog projekta povezivanja elektronske naplate putarine u regionu. Web servis za elektronsku naplatu putarine će uskoro biti dostupan za sve kategorije vozila pravnih lica, a navedena usluga će biti proširena kroz postojeću distributivnu prodajnu mrežu za elektronsku naplatu putarine.

I drugi zainteresovani

U prvom navratu jedinstvene putarine su zamišljene u Srbiji, Severnoj Makedoniji i Albaniji. Tokom nedavne posete ministra saobraćaja Gorana Vesića Bosni i Hercegovini, čula se ideja da bi krugu mogla da se pridruži i ova država. I na njima će, ukoliko ostanu pri toj nameri, biti da razviju sistem kompatibilan sa našim.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu