IZMIR SA SVOJIM OKOLNIM MESTIMA SVAKE GODINE PRIVLAČI VELIKI BROJ STRANIH TURISTA: Duh tradicije sa ukusom Mediterana

J. SUBIN

06. 06. 2023. u 17:09

MODERAN, sa umerenom klimom i tirkiznom bojom Egejskog mora, svojom veličinom čini treći grad po broju stanovnika u Turskoj.

ИЗМИР СА СВОЈИМ ОКОЛНИМ МЕСТИМА СВАКЕ ГОДИНЕ ПРИВЛАЧИ ВЕЛИКИ БРОЈ СТРАНИХ ТУРИСТА: Дух традиције са укусом Медитерана

FOTO: Promo


Izmir pleni svojom lepotom. Interesantnom kombinacijom sunca i bogate istorije.

Turci ovde letuju. Ovde kupuju stare kuće i preuređuju ih. I dok Izmir važi za jedan od najbitnijih lučkih gradova u ovoj zemlji, okolna mesta, poput šarmantnog Alačatija ili atraktivnih Češmi,čine idealna mesta za odmor. Kristalno čisto more i plaže koje su širom sveta poznate kao mesta za surf i kajt, pravi su mamac za posetioce.

Ipak, kako su nam ispričali turistički vodiči, poslednjih godina, strani gosti, prvo pitaju za glumce iz filmova i serija i traže da ih vode na mesta gde su neke od omiljenih epizoda ili scena snimljene.

- Ovde je dvorac koji je sagradio paša, ali tamo je poznata scena Behlula - ispričao je vodič. - Turske serije svi gledaju i turisti me prvo pitaju gde je šta snimljeno. Mnogi su i naš jezik progovorili ili bar znaju po neku reč. I dok su nekad od nas tražili neke važne istorijske datume i događaje, sad nas pitaju gde žive turski glumci i gde je šta snimano. To je postao turistički brend.

Jedno od omiljenih mesta za odmor, skriveni turski letnji biser, svakako je ušuškani Alačati. Do njega, sada se lako i dolazi iz Srbije, jer od nedavno do Izmira leti domaća avio kompanija "Er Srbija", pa je transfer do nekih letovališta prilično olakšan.

Peščane plaže u Alačatiju idealne su za vodene sportove i kupanje. Uske i neobične ulice ovog mesta, koje ponosno ističe u prvi plan svoje kamene kuće, vetrenjače, otmeni restorani i kafići.

Sam Izmir, svojom veličanstvenom pojavom, nudi jedan moderan život, kroz koji se prožima duh tradicije. Jedno od najposećenijih turističkih mesta u Izmiru je bazar. Načičkane prodavnice, stare suvenirnice i kafane mamac su za posetioce. Tik uz bazar je i riblja pijaca. Najsvežiji komadi ribe, rakova, školjki, koji su često na meniju meštana. Izmir je maltene dva puta veći od Beograda, veće su i prosečne plate, ali se i te kako oseća inflacija. Turistima je zanimljivo da posete Konak džamiju, koja je jedna od najznačajnijih u državi. A, tu je i Sahat kula, kao simbol Izmira.

Okrug Izmira čine Urla, Foča, ali i mnoga mesta koja su poznata po vrhunskom vinu ali i maslinovom ulju. Turska je, kažu, treći proizvođač u svetu po proizvodnji maslina i maslinovog ulja. Vrhunski kvalitet često je odlikovan najprestižnijim svetskim nagradama. Turci su veoma ponosni na svoju kuhinju. Raznovrsnost ukusa i boja je ono što je čini primamljivom i izazovnom za sva čula. A tajna je, kažu, u plodovima koji tu rastu, okupani suncem Egeja, ali i u začinima.

Drevni grad

OBILAZAK Izmira ne može da prođe bez posete drevnom gradu Efesu. On je od istorijskog i verskog značaja, a mali ostaci Artemidinog hrama jedno su od sedam svetskih čuda. Na samo nekih sedam kilometara od Efesa, nalazi se Kuća Device Marije. Kapela u obliku krsta, koja je mesto hrišćanskog hodočašća.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri