MINISTAR JOVANOVIĆ: Digitalizacija će poljoprivrednicima omogućiti efikasnu komunikaciju sa ministarstvom

Novosti online

31. 05. 2023. u 16:45

MINISTAR informisanja Mihailo Jovanović istakao je danas da je digitalizacija najbolji način da se transformiše javna uprava u efikasan servis građana.

МИНИСТАР ЈОВАНОВИЋ: Дигитализација ће пољопривредницима омогућити ефикасну комуникацију са министарством

Tanjug/Strahinja Aćimović

- Još smo 2017. godine krenuli sa digitalizacijom kada je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić predstavila digitalizaciju kao jedan od prioriteta Vlade. Digitalizacija je pomogla u transformaciji javne uprave i prosvete - rekao je Jovanović na prvoj panel diskusiji o digitalizaciji poljoprivrede na regionalnoj konferenciji o agrobiznisu.

On je istakao da ove godine svedočimo da digitalizacija pomaže u transformaciji poljoprivrede.

- Ministarstvo poljoprivrede je uvelo sistem eAgrar koji će pomoći našim poljoprivrednicima da efikasno i transparetno podnose zahteve i komuniciraju sa Ministarstvom poljoprivrede preko portala. To će pomoći da i samo ministarstvo mnogo efikasnije rešava sve zahteve - objasnio je Jovanović.

Kroz digitalizaciju smo, kaže ministar, postavili razne infrastrukturne sisteme, državnu "data centar mrežu" ali i nacionalni portal za elektronsku identifikaciju koji ima već sada dva miliona prijavljenih građana.

Jovanović je rekao da je kroz eAgrar omogućena evidencija poljoprivrednih gazdinstava, vođenje registra i pristupanje svim državnim bazama koje su potrebne da bi poljoprivrednici ostvarili pravo na subvencije.

U okviru panel diskusije, pored sistema eAgrar, govorilo se podizanju svesti o digitalizaciji srpske poljoprivrede, primeni modernih sistema za navodnjavanje u poljoprivredi, upotrebi dronova i robota, kao i o automatizaciji procesa u primarnoj poljoprivredi i prehrambenoj industriji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)