STIŽE POREZ NA NJIVU: Poreznici završavaju štampanje rešenja za poljoprivrednike

S. B.

03. 05. 2023. u 14:14

POLjOPRIVREDNICIMA će uskoro početi da stižu poreska rešenja. Poreska uprava je završila obračun doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za ovu godinu. Reč je o poljoprivrednicama kojima se obaveza utvrđuje rešenjem poreznika. Rešenja se upravo štampaju.

СТИЖЕ ПОРЕЗ НА ЊИВУ: Порезници завршавају штампање решења за пољопривреднике

Foto Shutterstock

Zakon reguliše i rok u kome se rešenja smatraju uručenim. Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji kaže da se smatra dostavljenim po isteku 15 dana od dana predaje rešenja pošti.

- Utvrđena je mesečna osnovica doprinosa u iznosu od 35.025 dinara i godišnja osnovica doprinosa u iznosu od 420.300 dinara - kažu u Poreskoj upravi. - Stope doprinosa za obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje iznosi 24 odsto. Stopa za obavezno zdravstveno osiguranje je 10,3 odsto. Godišnji iznos doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za 2023. godinu obveznik plaća u jednakim tromesečnim ratama u roku od 45 dana od dana početka tromesečja. Datumi su 5. februar, 15. maj, 15. avgust i 15. novembar. Plaća se na propisane račune koji su naznačeni u rešenju, sa pozivom na broj u čijoj je strukturi broj odobrenja za plaćanje. Privremene tromesečne akontacije u 2024. godini, počev od prve koja dospeva 15. februara 2024. godine, uplaćuju se sa pozivom na broj u čijoj je strukturi BOP, opredeljen za uplatu obaveza za 2024. godinu, koji je prikazan u samom rešenju.

U cilju unapređenja usluga koje Poreska uprava pruža poreskim obveznicima, uz rešenja o utvrđenim poreskim obavezama štampani su i popunjeni nalozi za uplatu sa svim neophodnim podacima, koje služe kao primer na koji način treba ispravno popuniti nalog za uplatu. Iznos za uplatu opredeljuje obveznik u skladu sa iznosom tromesečnih akontacija, a omogućen je i QR kod, čijim skeniranjem se putem aplikacije za elektronsko bankarstvo dobijaju podaci neophodni za uplatu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!