NIKO NEĆE SPREČITI DA EPS POSTANE NAJBOLJA KOMPANIJA: "Elektroprivreda Srbije" zvanično postala akcionarsko društvo, kakve promene to donosi

E. Božić Talijan

22. 04. 2023. u 05:00

U "ELEKTROPRIVREDI Srbije" se sprovodi ozbiljan projekat reforme. Jedini cilj je da to postane najbolja kompanija u ovom delu Evrope. Nije istina da se priprema privatizacija EPS. Ovo je poručio predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom navoda iznesenih na nedavno održanom protestu dela radnika EPS u Lazarevcu, koji su tražili poništavanje odluke o transformaciji preduzeća, i najavili i radikalnije mere ako nadležni ne reaguju na njihov zahtev.

НИКО НЕЋЕ СПРЕЧИТИ ДА ЕПС ПОСТАНЕ НАЈБОЉА КОМПАНИЈА: Електропривреда Србије званично постала акционарско друштво, какве промене то доноси

Foto Tanjug

- U Srbiji ne možete da sprovedete nijednu reformu, lažu i obmanjuju građane - istakao je Vučić gostujući preksinoć na TV Prva. - Ovde se radi o pokušaju zaštite prava dela rukovodstva EPS-a, tzv. lopovske klike u vrhu EPS-a koja postoji 30 godina, da sačuvaju svoje privilegije i deo njihovih plaćenika.

On je naglasio da se tome pridružio i deo opozicionih stranaka koje nemaju šta da rade i da su svi opozicioni lideri bili u Lazarevcu na skupu, da bi se slikali, i izmišljali razloge. Odgovorni sindikalci u EPS-u, kako je dodao, nisu hteli da učestvuju u tome, već neodgovorni zajedno sa neodgovornim političarima.

- Ovde je u pitanju ozbiljan projekat reforme, radimo sa Norvežanima, sa "Ristadom", najuspešnijima u svetu - rekao je Vučić. - Napravljen je Nadzorni odbor u koji ulaze dvojica Norvežana, da Vlada ne bi mogla da postavlja političke "parazite". Oni koji to kritikuju i kažu da će EPS biti privatizovan polaze od sebe, jer bi oni krali i privatizovali ono što mogu.

Prethodnih dana su predstavnici Vlade, takođe, jasno poručivali i isticali da država ne planira da privatizuje EPS. "Elektroprivreda Srbije" je od srede i zvanično postala akcionarsko društvo. Tada su u Centralni registar depo i kliring hartija od vrednosti upisane akcije EPS-a. Na sajtu preduzeća su, takođe, promenjeni podaci i navedeno je da je EPS akcionarsko društvo i najveća kompanija u Srbiji, privredni i energetski oslonac zemlje, kao i da su osnovne delatnosti EPS AD proizvodnja, snabdevanje i trgovina električnom energijom.

Osnivač i jedini akcionar je država, a prava osnivača ostvaruje Vlada Srbije. Vrednost EPS-a iznosi 365,1 milijardu dinara, odnosno, osnovni kapital je podeljen na 36.510.509 običnih akcija sa pravom glasa, pojedinačne nominalne vrednosti od 10.000 dinara.

Stručnjak za energetiku u "Dilojtu" i jedan od bivših direktora u EPS, Željko Marković, ističe da promena pravne forme omogućava EPS-u da nastupa na tržištu kao i sve ostale energetske kompanije, i da ga više neće kočiti Zakon o javnim preduzećima koji je nametao ograničavanje plata i broja zaposlenih. U delu javnosti postoji bojazan da će doći do dokapitalizacije EPS-a. Marković naglašava da dok je država većinski vlasnik preduzeća nemamo razloga za brigu, i da u dokapitalizaciji nema ničeg spornog.

TRŽIŠNI PRINCIPI DIKTIRAJU CENU

POVODOM ocena koje su se mogle čuti u javnosti da će posledica transformacije EPS biti i veći računi za struju, stručnjak za energetiku Željko Marković ističe da promena pravne forme ne utiče na cenu električne energije. Ona se, kako dodaje, formira na osnovu tržišnih principa. Kod garantovanog snabdevanja, koje koriste domaćinstva i mali kupci, cena se sada reguliše i odobrava je Agencija za energetiku.

- Cena po kojoj EPS prodaje struju treba da obezbedi njegovo održivo poslovanje - ističe Marković. - U skladu sa najavljenom politikom cena električne energije, očekuju se dalja postepena poskupljenja na garantovanom snabdevanju. Potrebno je da se dostigne nivo koji će omogućiti EPS-u da proizvođačka cena bude niža od prodajne, što sada nije slučaj. Za komercijalne kupce biće kao i do sada, tržišna, i zavisiće od ponude i potražnje.

- Sada je otvorena mogućnost da sredstva koja država, kao vlasnik, ulaže u EPS u procesu energetske tranzicije, i time povećava njegovu vrednost, budu iskorišćena za dokapitalizaciju - objašnjava Marković. - Tako su uradili Hrvati. U narednih 10 godina potrebno je da se investira 12 milijardi evra u obnovljive izvore energije (OIE), što je neophodno, jer inače, EPS neće moći da održi korak na tržištu. U narednih 30 godina mi treba postepeno da napustimo proizvodnju iz uglja i da proizvodimo električnu energiju iz OIE i eventualno nuklearnu.

Osim od strane države, dokapitalizacija može da se obezbedi i iz privatnih izvora. Ministarka energetike Dubravka Đedović nedavno je rekla da dokapitalizacija sada nije tema, ali da će država donositi odluke koje bude smatrala najboljim.

- To može biti i dobra vest, to znači dodatni kapital i disciplinu, jer obično dodatni akcionari donesu i dodatne zahteve što se tiče upravljanja i organizacije - precizirala je Đedovićeva. - Možemo ići samo na bolje. Država će razmišljati o tome, ako za tim bude potrebe.

Ona je istakla da je najnormalnije da kompanije koje dobro posluju izađu na tržište kapitala, ali da EPS zasad ne može, jer nema kapacitet da to uradi, a da to bude u interesu države. Prema njenim rečima, prelazak EPS iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo predstavlja pozitivnu promenu kao za EPS, tako i za njegove radnike i građane Srbije.

- Sada postavljamo temelje kako da imamo uspešniji, efikasniji, profitabilniji EPS, koji će moći da iznese potrebne reforme u energetskom sektoru - istakla je ministarka. - To je važno iz aspekta privrede, EPS treba da bude pokretač našeg privrednog razvoja.

SIGURNO SNABDEVANjE POD NAJPOVOLjNIJIM USLOVIMA

ORGANI Akcionarskog društva "Elektroprivreda Srbije" su Skupština, Nadzorni odbor i Izvršni odbor. Skupština imenuje članove Nadzornog odbora, dok Nadzorni odbor imenuje generalnog direktora i izvršne direktore koji čine Izvršni odbor.

- EPS je u potpunosti posvećen ostvarenju svoje misije, a to je sigurno snabdevanje kupaca električnom energijom, pod tržišno najpovoljnijim uslovima, uz stalno podizanje kvaliteta usluga, unapređenje brige o životnoj sredini i uvećanje dobrobiti zajednice u kojoj posluje - navedeno je na sajtu preduzeća. - EPS nastoji da bude društveno odgovorna, tržišno orijentisana i profitabilna kompanija, konkurentna na evropskom tržištu i sa značajnim uticajem u regionu, prepoznata kao pouzdan partner domaćim i međunarodnim kompanijama.

EPS Trgovanje" d.o.o. Ljubljana, osnovano 1. jula 2014. kao prvo privredno društvo koje je EPS osnovao u inostranstvu radi trgovine električnom energijom. EPS je, kako se navodi, vertikalno organizovano preduzeće, koje ima osnivačka prava u dva zavisna privredna društva i tri javna preduzeća na Kosovu i Metohiji. Od juna 1999. godine EPS nije u mogućnosti da upravlja svojim kapacitetima na Kosovu i Metohiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!