OPREMA ČEKA FISKALNU KASU: Tanaskovićeva - Menja se zakonodavni okvir, narednih meseci počeće rad

J. SUBIN

03. 04. 2023. u 19:57

MNOGO puta otvarana je Nacionalna laboratorija za ispitivanje i kontrolu kvaliteta mleka, ali faktički još ne radi za tržište.

ОПРЕМА ЧЕКА ФИСКАЛНУ КАСУ: Танасковићева - Мења се законодавни оквир, наредних месеци почеће рад

Foto shutterstock

Novac u ovaj projekat, koji je trebalo da donese stočarima u Srbiji realnu sliku kvaliteta mleka uložila je Evropska unija, ali i naša država. Direkciji za nacionalne referentne laboratorije u Batajnici od EU je stiglo više od 7,8, dok je iz srpskog budžeta izdvojeno oko 3,6 miliona evra.

Nadležni su ranije kao jedan od vodećih problema da se otvori ova laboratorija, navodili nedostatak radne snage. U međuvremenu, taj problem je rešen, ali su se pojavile drugi stvari koje koče rad.

- Nacionalna laboratorija je opremljena i spremna za rad - kazala je ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković. - Ono što jeste bio problem, to je da nisu mogli da izdaju račune i da naplaćuju uslugu po zakonu. Nisu imali fiskalnu kasu. Sada idemo u izmenu zakonodavnog okvira. Otvorili smo evidencioni račun u Trezoru, da mogu da naplaćuju. U narednih nekoliko meseci, laboratorija će biti otvorena za tržište.

Stočari u Srbiji ističu da njima mleko kontroliše samo i jedino mlekara koja ga otkupljuje. Već decenijama čekaju da se otvori nezavisna državna laboratorija, koja bi kontrolisala kvalitet, jer privatnima ne veruju.

- Mleko treba da se plaća po kvalitetu i nikako drugačije - smatra Vasa Džigurski, proizvođač iz Starog Bečeja, koji ima oko 400 grla goveda. - Ali, treba nam i dobra strategija. Recimo, južno od Save i Dunava moglo bi da se proizvodi organsko mleko. Samo kada bi se ljudi potrudili. Da to bude interes i globalni plan. U Vojvodini je visoko konvencionalna proizvodnja, iznad evropskog proseka.

Prema rečima Džigurskog, čije krave godišnje proizvedu milion litara mleka, laboratorija postoji, treba samo da se pokrene:

- Situacija u mlečnom govedarstvu je takva, da nema više mesta pričama. Nema hrane, mnogo krava je zaklano, imali smo dve suše i sada treba da budu svi ozbiljni. Ne treba više kritikovati zašto nešto nije urađeno, već da se konačno počne sa radom. Nama ne treba uvozno mleko. Treba da se kupuje domaće, a da mi koji to proizvodimo, radimo kako valja.

MONITORING

PRE gotovo pet godina Ministarstvo poljoprivrede je najavilo da laboratorija kreće sa ispitivanjem i kontrolom kvaliteta mleka. Taj monitoring je bio deo procesa akreditacije, a najavljivano je i da će od 2019. premija za mleko biti isplaćivana na osnovu kvaliteta. To se nikada nije dogodilo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U RIMU! Da li je moguće da je Novak Đoković ovo doživeo posle udarca flašom u glavu?