DOLAR JE OBIČNO PARČE PAPIRA: Ruski diplomata o propasti zapadnog modela globalizacije

Novosti online

13. 03. 2023. u 19:11

NARUŠENO poverenje u američki dolar doprinosi ubrzanju procesa njegove demonopolizacije kao glavnog sredstva međunarodnih transakcija i investicija, dolar nije ništa drugo do „obično parče papira", saopštio je direktor Departmana za spoljnopolitičko planiranje Ministarstva spoljnih poslova Rusije Aleksej Drobinjin.

ДОЛАР ЈЕ ОБИЧНО ПАРЧЕ ПАПИРА: Руски дипломата о пропасти западног модела глобализације

Foto Shutterstock

Diplomata je skrenuo pažnju na produbljivanje krize zapadnog modela globalizacije. Prema njegovim rečima, ova kriza je, između ostalog, posledica toga što su politički obziri SAD i njihovih najbližih saveznika ponovo preuzeli primat nad ekonomskim. Dakle, napomenuo je Drobinin, da bi zadržali svoje konkurentske prednosti, počeli su da koriste ekonomske i finansijske instrumente kao oružje: kontinuiranu primenu sankcija, manipulaciju valutnim i berzanskim tržištima, pa čak i direktno mešanje u unutrašnje stvari drugih zemalja.

-Ovakve kratkovide akcije su pogoršale strukturne probleme u globalnoj ekonomiji i pogodile sam Zapad. Posebno je narušeno poverenje u američki dolar, što pomaže da se ubrza proces njegove demonopolizacije kao glavnog sredstva međunarodnih transakcija, štednje i investicije. Hajde da budemo otvoreni: dolar nije ništa drugo do običan papir, a američka vlada nikada neće otplatiti galopirajući javni dug ove zemlje, koji je nedavno premašio 31 trilion dolara, naveo je diplomata u intervjuu časopisu „Problemi nacionalne strategije“.

On je skrenuo pažnju na eroziju globalnog tržišta bankarstva i osiguranja. „Evropu su pogodili ekonomski problemi, pogoršani antiruskim sankcijama. Prosudite sami: inflacija u EU 2022. premašila je 11 odsto, a udeo dolara u svetskim zlatnim i deviznim rezervama u poslednjih 20 godina smanjen je sa 71 odsto na 59 odsto i nastavlja da pada“, objasnio je Drobinjin.

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati