SARAJEVO KOČI GASNU VEZU SRBIJE I SRPSKE: Politički razlozi zaustavili izgradnju gasovoda

E.B.Talijan

25. 02. 2023. u 12:00

IZGRADNjA gasovoda koji treba da poveže Republiku Srpsku sa "Balkanskim tokom" u Srbiji, dovela je do ključanja bosanskog političkog lonca. Ova gasna interkonekcija je od vitalnog značaja za dalji ekonomski razvoj Srpske, posebno u aktuelnim okolnostima kada je najvažnije da se za građane i privredu obezbedi stabilno snabdevanje energentima.

САРАЈЕВО КОЧИ ГАСНУ ВЕЗУ СРБИЈЕ И СРПСКЕ: Политички разлози зауставили изградњу гасовода

Foto N. Fifić

Kako "Novosti" saznaju, projektna dokumentacija je završena i sve je spremno da počne realizacija. Međutim, to nije moguće bez odobrenja Saveta ministara, a politički razlozi su zakočili čitav proces. Već tradicionalno, Sarajevu smeta bilo kakva saradnja Srpske i Srbije. Osim toga, u konetestu sukoba u Ukrajini, sporno im je i poreklo plavog goriva koje bi teklo tim gasovodom. Sarajevski mediji prenose ocene njihovih stručnjaka da se mora reći "ne" ovom ruskom gasnom projektu u BiH, jer će, kako ističu, cevovod biti povezan na "Balkanski tok" kojim teče samo gas iz Rusije. Povrh svega, u toku je i pokušaj da se Srpskoj oduzme nadležnost za pitanja energetike i da se prenese na nivo Bosne i Hercegovine.

"Istočna interkonekcija" podrazumeva gradnju gasovoda od granice sa Srbijom kod Zvornika prema Bijeljini, Banjaluci, Prijedoru i Novom Gradu. Premijer Republike Srpske, Radovan Višković, poručio je pojedincima iz Federacije BiH da prestanu da opstruišu projekat gasifikacije Srpske i istakao da RS neće odustati od njegove realizacije, jer je od vitalnog značaja za dalji ekonomski razvoj. On je pozvao Savet ministara da što pre usvoji predlog za zaključivanje međunarodnog sporuzama sa Srbijom o izgradnji istočne interkonekcije.

- Republika Srpska je do danas pretrpela milionske štete zato što se više od 10 godina opstruiše projekat izgradnje gasovoda - rekao je Višković. - Pitanje gasifikacije, kao i regulativa kojom se uređuje ova oblast u potpunosti su u nadležnosti entiteta, odnosno Republike Srpske i tako će ostati.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Staša Košarac, poručio je da Savet ministara na prvoj narednoj sednici mora da usvoji predlog za zaključivanje međunarodnog sporazuma sa Srbijom o izgradnji gasne istočne interkonekcije, koji im je upućen u skladu sa procedurom još prošle godine. U protivnom će, kako je rekao, ministri iz Republike Srpske blokirati sve projekte koji se odnose na Federaciju.

- Izgradnja istočne interkonekcije je naš prioritet, jer se radi o projektu koji će povećti bezbednost snabdevanja potrošača prirodnim gasom i obezbediti dugoročnu energetsku stabilnost u Republici Srpskoj - naglasio je Košarac. - To je projekat koji će doprineti bržem ekonomskom razvoju, poboljšanju standarda i kvaliteta života, kao i zaštiti životne sredine. Potpuno je neshvatljivo, nelogično i nedopustivo da se bilo ko protivi njegovoj realizaciji.

Kako je istako pomoćnik ministra za energetiku RS, Zoran Savić, Srpska nema problem sa "Južnom interkonekcijom" koja bi povezala Federaciju BiH sa skladištem gasa na Krku, ali za Srpsku je važna "Istočna interkonekcija"

- U ovom trenutku i za Srpsku i FBiH jedino je prihvatljiv ruski gas, jer je najjeftiniji - rekao je Savić. - "Istočnom interkonekcijom" omogućava se i diverzifikacija, može doći i gas iz Azerbejdžana, a može i vodonik. Važna je infrastruktura.

Direktori preduzeća "Gas-res" i "Srbijagas", Ljubo Glamočić i Dušan Bajatović, 16. marta 2021. godine potpisali su Sporazum o izgradnji ovog gasovoda, dužine 325 kilometara. Tim dokumentom je definisano da ove dve firme zajedno rade na izradi projektno-planske dokumentacije.

POKUŠAJ ODUZIMANjA NADLEŽNOSTI

SRPSKI član i predsedavajuća Predsedništva BiH Željka Cvijanović je prošle srede, na sednici Predsedništva, glasala protiv inicijative da se u Savetu ministara i Parlamentarnoj skupštini BiH predloži i usvoji zakon o gasu BiH. Bošnjački i hrvatski član Predsedništva, Denis Bećirović i Željko Komšić, podržali su ovu tačku. Predsednik RS Milorad Dodik je prethodno istakao da neće biti formiran nikakav regulator za gas na nivou Bosne i Hercegovine i da nema prenosa nadležnosti, jer su za pitanja energetike nadležni entiteti. Bećirović je u proceduru uputio preporuku za izradu i usvajanje zakona o gasu BiH, u kojoj predlaže ukidanje entitetskih regulatora i uspostavljanje regulatora za oblast prirodnog gasa na nivou BiH.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024