U DRUGOJ POLOVINI GODINE ZNAČAJAN PAD INFLACIJE: NBS očekuje smirivanje inflatornih pritisaka

E.B.T.

21. 02. 2023. u 16:23

INFLACIJA je u januaru, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, iznosila na mesečnom nivou 1,4 odsto, a u odnosu na januar 2022. godine 15,8 odsto, saopštila je Narodna banka Srbije. To je, kako je navedeno, u skladu sa njihovim očekivanjima

У ДРУГОЈ ПОЛОВИНИ ГОДИНЕ ЗНАЧАЈАН ПАД ИНФЛАЦИЈЕ: НБС очекује смиривање инфлаторних притисака

D. Ristić

- I dalje se oko dve trećine doprinosa ukupnoj inflaciji odnosi na rast cena hrane i energenata – kažu u NBS. - Na mesečni rast cena od 1,4 odsto najviše je uticao rast regulisanih cena ,po osnovu ranije najavljenih korekcija cena električne energije, gasa i cigareta, kao i cena hrane, dok je u manjoj meri doprineo i rast cena u okviru bazne inflacije.

Posmatrano u odnosu na januar 2022. godine, cene hrane i bezalkoholnih pića su porasle za 23,7 odsto.

-Visok međugodišnji rast cena hrane većim delom je posledica delovanja faktora na strani ponude na koje mere monetarne politike imaju ograničen efekat, pre svega visokih svetskih cena hrane, rasta cena ulaznih troškova u proizvodnji i transportu hrane, kao i negativnih efekata suše u Srbiji i u većem delu Evrope – objašnjavaju u NBS. - Kod energije, u januaru je zabeležena i korekcija cena električne energije i gasa što je uticalo da rast cena na nivou cele grupe u januaru iznosi 2,0 odsto.

Bazna inflacija, odnosno indeks potrošačkih cena bez hrane, energije, alkohola i cigareta, i dalje se kreće na znatno nižem nivou od ukupne inflacije i u januaru je iznosila 10,4 odsto, čemu značajno doprinosi očuvana relativna stabilnost deviznog kursa u izuzetno neizvesnim globalnim uslovima.

- Na postepeno ublažavanje troškovnih pritisaka moglo bi da ukaže usporavanje inflacije u zoni evra i usporavanje rasta proizvođačkih cena kod nas i u međunarodnom okruženju – navode u centralnoj banci.

Prema aktuelnoj srednjoročnoj projekciji, NBS očekuje da će međugodišnja inflacija ostati povišena u prvom tromesečju ove godine, pre svega kao posledica nastavka prenošenja visokih troškovnih pritisaka iz prethodnog perioda na cene hrane i drugih industrijskih proizvoda, kao i korekcije cena električne energije i gasa. Centralna banka procenjuje da će se inflacija nakon toga naći na opadajućoj putanji, uz znatniji pad u drugoj polovini tekuće godine, tako da očekuje da će krajem godine biti na dvostruko nižem nivou u odnosu na aktuelne nivoe.

U smeru smirivanja inflatornih pritisaka, kako se dodaje, delovaće dosadašnje zaoštravanje monetarnih uslova, očekivano slabljenje efekata globalnih faktora koji su vodili rast cena energenata i hrane u prethodnom periodu, usporavanje uvozne inflacije, kao i niža eksterna tražnja u uslovima očekivanog usporavanja globalnog privrednog rasta.

Republički zavod za statistiku je objavio da su cene proizvoda i usluga lične potrošnje u januaru u odnosu na decembar 2022. godine u proseku povećane za 1,4 odsto, a u odnosu, a u poređenju sa istim mesecom prethodne godine da su povećane za 15,8 odsto. Lane u u poređenju sa 2021. godinom potrošačke cene su u proseku povećane za 11,9 odsto.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga klasifikovanih prema nameni potrošnje, u januaru, u odnosu na prethodni mesec, rast cena je zabeležen u grupama “stanovanje, voda, električna energija, gas i ostala goriva” 3,5 odsto, “alkoholna pića i duvan” 2,5 odsto, “hrana i bezalkoholna pića” 1,6 odsto, “oprema za stan i tekuće održavanje” 1,3 odsto, “rekreacija i kultura 1,0 odsto, “restorani i hoteli” 0,6 odsto, “zdravlje“ 0,2 odsto i “komunikacije” 0,1 odsto. Pad cena je zabeležen u grupi „transport“ 0,6 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)