PADA VOL STRIT? Kako će to uticati na tržište i inflaciju

Novosti Onlajn

09. 02. 2023. u 07:16

AMERIČKE akcije su u sredu završile u padu, umanjujući većinu snažnih dobitaka na prethodnoj sesiji, dok su akcije fokusirane na tehnologiju padale na niži nivo, javlja Rojters.

ПАДА ВОЛ СТРИТ? Како ће то утицати на тржиште и инфлацију

Foto: Profimedia/Ilustracija

Na Vol stritu berzanski indeksi su izgubili većinu svojih dobitaka od prethodnog dana jer je entuzijazam investitora za kamatne stope i inflaciju jenjavao. Dau Džons je izgubio 0,61 odsto, na 33.949 poena, dok je S&P 500 pao 1,11 odsto, na 4.117 poena, a Nasdak indeks 1,68 odsto, na 11.910 poena.

Dan ranije ovi indeksi su snažno porasli, nakon što je predsednik FED-a Džerom Pauel rekao da inflacija počinje da jenjava, ali da će borba protiv recesije biti duga i da bi kamate mogle da porastu više nego što tržište očekuje, ako ekonomski pokazatelji ne budu u skladu sa očekivanjima. Iako nije rekao ništa novo, investitore je ohrabrilo to što Pauel nije bio oštriji u svojoj retorici, s obzirom na nedavno objavljen neočekivano snažan izveštaj o zapošljavanju u SAD.

Ublažavanje inflacije poslednjih meseci navelo je investitore da zaključe da će Fed uskoro prekinuti ciklus povećanja kamatnih stopa, koji traje od marta prošle godine, i da će konačna kamatna stopa, odnosno kamatna stopa po kojoj bi Fed okončao proces povećanja cene novca, biti manje od 5 odsto.

Ciklus povećanja stope će zaista uskoro biti završen, ali će kamatne stope verovatno biti podignute iznad 5 procenata i ostati na tim nivoima duže nego što se očekivalo. Ovo su najvažnije poruke koje su zvaničnici Feda poslali poslednjih dana i nedelja.

Juče je guverner američke centralne banke Kristofer Voler izjavio da se čini da će ove godine inflacija dodatno popuštati, ali da bi borba centralne banke s ciljem spuštanja inflacije na oko 2 posto mogla potrajati, a monetarna politika ostati zaoštrena duže vreme nego što se očekivalo. Zbog toga je splasnuo entuzijazam ulagača, pa su cene deonica juče pale, a ponajviše u tehnološkom sektoru, javlja Indeks.

BONUS VIDEO: SRPSKA ZASTAVA U CENTRU NjUJORKA - U čast naše zemlje biće 50 reklama na velikom ekranu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)