SEDAM TRAKA NA ULAZU U SRBIJU: Sve spremno za proširenje graničnog prelaza Bački Breg - Santovo

J. LEMAJIĆ

08. 02. 2023. u 08:30

IZRADOM projektno-tehničke dokumentacije stvoreni su svi planski osnovi za proširenje graničnog prelaza sa Mađarskom Bački Breg - Santovo.

СЕДАМ ТРАКА НА УЛАЗУ У СРБИЈУ:  Све спремно за проширење граничног прелаза Бачки Брег - Сантово

foto:panon televizija

Rekonstrukcijom prelaz treba da dobije sedam traka na ulazu u zemlju, od kojih bi dve bile za teretna vozila, četiri za putnička vozila i autobuse, te posebna traka za vozila sa opasnim materijama. Na izlazu iz zemlje planirana je izgradnja šest traka: dve za teretna i četiri za putnička vozila i autobuse. Takođe, prošireni granični prelaz povezao bi se sa planiranim putem Sombor – Kikinda, "osmehom Vojvodine", odnosno sa graničnim prelazom Nakovo sa Rumunijom, što bi okolnim naseljima donelo ekonomsku korist

-To je jedan izuzetno važan stari prelaz koji će sada dobiti novi sjaj i sadržaj. Na ovaj način stvaraju se uslovi za prelazak teretnih vozila iznad tri i po tone, pa čak i šlepera i posebnih tereta. To je izuzetno važno zbog generalne situacije na graničnim prelazima što se tiče teretnog saobraćaja, tako da će se realizacijom ovog projekta otvoriti jedna nova mogućnost i drugačija putanja, veoma bitna za vojvođansku, odnosno srpsku privredu, za onu privredu koja snabdeva Zapadnu Evropu preko Srbije - objašnjava Ištvan Pastor, predsednik Skupštine APV, dodajući da je za realizaciju projekta, sa naše strane, neophodno obezbediti još oko sedam do osam miliona evra. - Samo smo prividno na kraju posla, ovde se sad stavlja zarez i počinje sa obezbeđivanjem uslova za realizaciju ovog projekta. S obzirom na to da se radi o obostrano značajanom strateškom projektu, siguran sam da ćemo, da li nacionalnim, evropskim ili kombinovanim sredstvima, uspeti obezbediti uslove za njegovu realizaciju.

Gradonačelnik Sombora Antonio Ratković istakao je da će ulaganja u razvoj graničnog prelaza i putnu infrastrukturu značajno doprineti lakšem i bržem kretanju roba i ljudi, što predstavlja značajan pokretač privrednih aktivnosti u pograničnim oblastima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri