UPRKOS ZAPADNOJ BLOKADI: Prihodi Rusije od izvoza đubriva porasli za 70 odsto

Novosti online

15. 01. 2023. u 17:22

UPRKOS padu prodaje i izvoznih sankcija, u prvih deset meseci 2022. godine, isporuke đubriva donele su ruskom budžetu 16,7 milijardi dolara (70 odsto više nego u istom periodu prošle godine, uz pad prodaje za 10 odsto), piše "Fajnenšel tajms", čiji analitičari ovu situaciju pripisuju rastu cena đubriva zbog sukoba u Ukrajini.

УПРКОС ЗАПАДНОЈ БЛОКАДИ: Приходи Русије од извоза ђубрива порасли за 70 одсто

Foto AP

Još jedan faktor koji je ojačao poziciju Rusije na tržištu đubriva bilo je zatvaranje fabrika u Evropi zbog naglog povećanja cena gasa u proleće 2022 godine. U tekstu FT se napominje da je cena đubriva (posebno kalijuma) počela da raste čak i pre 24. februara 2022: nakon uvođenja sankcija Belorusiji zbog gušenja protesta i ruskog smanjenja isporuka prirodnog gasa.

-Međutim, malo je verovatno da će Rusija nastaviti da i ove godine ima koristi od visokih cena. Nedavni pad cena gasa u Evropi usled toplijeg vremena nego inače, spustio je cene đubriva, a proizvođači u regionu povećavaju proizvodnju, ističu autori tekst.

Grafikon koji je predstavio list pokazuje da su cene đubriva dostigle vrhunac početkom drugog kvartala 2022. godine, ali su početkom trećeg kvartala počele primetno da padaju.

Učesnici na evropskom tržištu đubriva koje je anketirao FT očekuju dalji pad cena fosfata i kalija, dok se globalne zalihe azota trenutno smatraju dovoljnim.

U Evropskoj uniji se ekonomska situacija popravlja zbog povoljnih vremenskih uslova koji doprinose uštedi energetskih resursa tokom grejne sezone. Početkom 2023. cene gasa u EU pale su na 780 dolara za 1.000 kubnih metara.

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili