ORBAN PITAO NAROD, ONI SE IZJASNILI: Ogromna većina Mađara protiv sankcija Rusiji

Novosti online

14. 01. 2023. u 15:27

REZULTATI nacionalnih konsultacija u Mađarskoj, na kojima su se građani zemlje izjašnjavali o sankcijama protiv Rusije, pokazali su da je 97 odsto stanovnika protiv antiruskih sankcija Evropske unije, izjavila je portparolka mađarske Vlade Aleksandra Sentkiralji.

ОРБАН ПИТАО НАРОД, ОНИ СЕ ИЗЈАСНИЛИ: Огромна већина Мађара против санкција Русији

Foto: Profimedia/Luka Dakskobler/SOPA Images

Po njenim rečima, u konsultacijama je učestvovalo skoro 1,4 miliona građana Mađarske.

-Vlada je sumirala rezultate nacionalnih konsultacija koji su nedvosmisleni: 97 odsto Mađara odbacuje sankcije koje nanose ozbiljnu štetu. Sankcije koje nisu zaustavile krizu u Ukrajini izazvale su i izazivaju neviđene ekonomske poteškoće u Evropi, saopštila je Sentkiralji.

Kako je dodala, mađarska strana će insistirati na tome da i u Briselu budu obavešteni o rezultatima.

-To je neophodno jer umesto da revidiraju politiku sankcija, oni žele da uvedu nove sankcije. Poruka konsultacija je jasna: potrebno je preispitati sankcionu politiku Brisela. Potrebni su mirovni pregovori, a ne ograničenja koja vode u ćorsokak, istakla je Sentkiralji.

Nacionalne konsultacije u Mađarskoj trajale su od 14. oktobra do 15. decembra. Građani zemlje imali su priliku da iskažu svoj stav po pitanju sankcija na energente iz Rusije i sankcija koje su izazvale smanjenje broja ruskih turista i povećanje cena hrane. Za razliku od referenduma, nacionalne konsultacije ne predviđaju prag izlaznosti.

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je krajem septembra da je Mađarska prva zemlja u Evropi koja pokreće nacionalne konsultacije na kojima će se građani izjasniti o sankcijama EU protiv Rusije. On je pozvao sve stanovnike zemlje da se izjasne i tako „stave tačku“ na poskupljenja energenata izazvana sankcijama koje je Brisel „nametnuo zemljama EU“. Prema njegovim rečima, cene u Evropi bi se za nekoliko dana dvostruko snizile ako bi EU promenila politiku sankcija

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)