SAUDIJSKA ARABIJA: Ostajemo verni dogovoru s Rusijom

Novosti online

23. 11. 2022. u 00:40

SAUDIJSKA Arabija saopštila je da se OPEK+ drži smanjenja proizvodnje nafte i da bi mogla da preduzme dalje mere da uravnoteži tržište usled pada cena, demantujući tako navode "Volstrit džurnala" da razmatra povećanje proizvodnje, prenela je Saudijska novinska agencija (SPA).

САУДИЈСКА АРАБИЈА: Остајемо верни договору с Русијом

Foto Shutterstock

"Volstrit džurnal" ranije je objavio da će se na sledećem sastanku grupe OPEK+, zakazanom za 4. decembar, razmatrati povećanje proizvodnje od pola miliona barela dnevno, čime bi se poništila prošlomesečna odluka o smanjenju proizvodnje za dva miliona barela dnevno.

- Dobro je poznato da OPEK+ ne razgovara ni o kakvim odlukama uoči sastanka - rekao je ministar energetike Saudijske Arabije Abdulaziz bin Salman i dodao da je OPEK+ spreman da dodatno smanji proizvodnju ako bude bilo potrebno.

- Trenutno smanjenje od dva miliona barela dnevno od strane OPEK+ nastavlja se do kraja 2023. i ako postoji potreba da se preduzmu dalja smanjenja proizvodnje kako bi se uravnotežile ponuda i potražnja, spremni smo da intervenišemo - istakao je Bin Salman, a prenela SPA.

Bela kuća je inače smanjenje proizvodnje tumačila kao podrivanje globalnog napora da se oslabi Rusija, tj. kao jasno udruživanje Saudijaca sa Rusima protiv SAD.

(RT)

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!