UKINUTA NOVČANA KAZNA „GASPROMU“: Sud u Poljskoj poništio prethodnu odluku

Novosti online

21. 11. 2022. u 21:35

SUD u Poljskoj poništio je odluku da se „Gasprom“ i njegovi partneri iz Evrope „Endži enerdži“, „Uniper“, OMV, „Šel“ i „Vinteršel“ novčano kazne zbog izgradnje gasovoda „Severni tok 2“, saopštio je regulator za zaštitu konkurencije i potrošača zemlje (UOKIK).

УКИНУТА НОВЧАНА КАЗНА „ГАСПРОМУ“: Суд у Пољској поништио претходну одлуку

Foto TASS

- Kompanije su se žalile na ovu odluku o novčanim kaznama. Sud za konkurenciju i zaštitu potrošača je poništio odluku od 21. novembra 2022. godine - navodi se u saopštenju.

Protiv kompanije je pokrenut postupak u maju 2018. godine, a kazne su određene nakon dve godine. Firme su optužene za osnivanje kompanije koja je odgovorna za izgradnju i eksploataciju gasovoda „Severni toka 2“, bez saglasnosti direktora UOKIK Tomaša Hšostnija.

Poljski regulator je izjavio da ima nameru da uloži žalbu na ovu odluku.

- Iznenađeni smo odlukom suda za zaštitu konkurencije i potrošača. Sud je doneo odluku da je, uprkos prikupljenim dokazima, važno proceniti da li je formalno osnovano zajedničko preduzeće - izjavio je direktor UOKIK.

On je pojasnio, da firme, nakon zaključka suda, nisu osnovale zajedničku kompaniju, a „procena posledica po ekonomiju, kao i to da li su pokušali da zaobiđu zakon, ostaje izvan kompetencija regulatora“.

Poljski antimonopolski regulator (UOKIK) je 2020. godine kaznio „Gasprom“ sumom od 7,6 milijardi dolara zbog „Severnog toka 2“, a evropske partnere u projektu sa 61 milionom dolara.

(Sputnjik)

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024