POSLANICI GLASALI: Skupština Srbije usvojila rebalans budžeta za tekuću godinu

Novosti online

10. 11. 2022. u 10:01 >> 15:58

POSLANICI Skupštine Srbije usvojili su danas rebalans budžeta za ovu godinu kojim ukupni prihodi i primanja državne kase iznose 1.709,5 milijardi dinara.

ПОСЛАНИЦИ ГЛАСАЛИ: Скупштина Србије усвојила ребаланс буџета за текућу годину

Foto: RTS Printskrin

Poslanici usvojili rebalans budžeta za 2022.

Za rebalans budžeta je glasalo 144 poslanika, a protiv je glasalo 52 poslanika.

Glasanje

Nakon pauze Vladimir Orlić nakon pauze utvrdio je broj poslanika te se prešlo na odlučivanje.

- Konstatujem da je Narodna skupština prihvatila predlog Zakona u načelu. 

Nakon toga se pristupilo na glasanje o amandmanima.

Mali opoziciji: Rebalansom budžeta ne krpimo rupe, kao što ste vi radili, nego raspoređujemo veće prihode

Ministar finansija još jednom je objasnio šta će se dobiti rebalansom budžeta te održao lekcije poslanicima koji nisu bili do danas u Skupštini na sednici iako im je posao da budu tu.

- Imali ste priliku da od jednog poslanika čujete da nije bio tu prethodnih dana, ali da je sve slušao. Očigledno je da, Vi poslaniče ništa niste čuli niti razumeli. Objasniću vam opet - rekao je Mali.

- Kažete, stopa nezaposlenosti manja jer nas je manje. Kako vas bre nije sramota o tome da pričate. Ja sam vam par puta pokazao i prosečan broj zaposlenih u Srbiji. Pa ako kažem da je 2012. bilo 1.800.000 zaposlenih, a danas je 2.240.000 pa kakve to veze ima sa brojem ljudi. Al, dobro to vam je lekscija broj jedan - rekao je Mali i nastavavio:

- Kažete prihodi su veći zbog toga što je na njih uticala inflacija. Niste pratili, ali evo ponovo ću da vam ukažem zašto niste u pravu. Izveštaj fiskalnog saveta na strani četiri piše "međutim, ubrzanje inflacije nije jedini razlog za povećanje javnih prihoda". Onda sam par puta pročitao da je porez na dohodak porastao za 12,1 milijardu više, 10,6 odsto u odnosu na planirani budžet. Onda sam vam ukazao na na to da je tžište rada takvo da imate veće realne plate i u privredi za 3 odsto i u privatnom sektoru privredi 5,4 odsto, i da je promet u trgovini veći realno za 7,1 odsto.  A gde je tu inflacija, ako u realnom a ne u nominalnom, i plate i promet raste, a radi se o porazu na dodatu vrednost. 

- Isto da vas naučim nešto. Porez na dobit se odnosi na dobit od prošle godine. Ne znam samo o kojoj inflaciji govorite iz prošle godine.

-Kažete da citiram: niste ministre spomenuli energetiku. Tog dana kada sam već govorio o tome niste bili tu. Pa sam rekao da postoji pet razloga zbog kojih radimo rebalans budžeta i jedan od njih je da se uspešnije nosimo sa energetskom krizom. I onda sam rekao da je cena danas 10 puta veća nego prošle godine u ovo vreme. Da je cena gasa 10 puta veća nego prošle godine u ovo vreme. Da se država odgovorno bori da preuzme najveći teret krize na sebe i da obezbedi ne samo struju i gas, nego i da to imamo u dovoljnim količinama koje nam trebaju i za privredu i za građane. Da, jasno sam rekao da radimo rebalans i zbog energetike. Ali, niste bili tu pa niste ni mogli da čujete.

- Krpljenje rupa, citiram, je bio izraz koji ste iskoristili za rebalans budžeta. Niste bili tu, razumem, ali ponoviću da su nam prihodi veći za 192 milijarde dinara. Dakle, ne krpimo rupe to ste vi radili pre 10 godina, nego raspoređujemo veće prihode tako da ispoštujemo sve prioritete koje imamo.

- Onda ste mi rekli, a plate lekara. Pa evo da vam pročitam plate lekara: doktor specijalista 2012. godine imao je 67.540 dinara, danas ima 120.087 dinara osnovnu platu. To je 100 odsto povećanje. Medicinska sestra 32.454 dinara je imala 2012. godine. Kako vas nije sramota da se ne zapitate kako su tada medicinske sestre živele. Danas je ta plata 61.424 dinara. Povećanje od 113 odsto. Vas argumenti i činjenice ne zanimaju. Govoriti o prosveti, a nijednoj školi niste internet obezbedili. Fond za nauku i institute smo mi otvorili. O kojoj nauci i prosveti vi pričate?

- Govorite o Beogradu na vodi. Drago mi je što ste primetili taj najlepši, novi deo grada. Od najružnijeg dela grada, tone đubreta, starih brodova postalo je naveće gradilište. Sve ono što vi niste radili dok ste bili na vlasti.

Mali opoziciji: Dok ste bili na vlasti izgradili ste 0 zdravstvenih ustanova

Ministar finansija Siniša Mali odgovorio je na primedbe poslanika, te konstatovao da se od pojedinih čulo da hoće da grade bolnice, a dok su bili na vlasti nisu sagradili nijednu zdravstvenu ustanovu.

- Opet smo imali da čujemo priliku ideje od pojedinih poslanika koji bi gradili bolnice i zdravstnene ustanove, a interesantno je da dok su bili na vlasti nisu izgradili nijedan jedini novi zdravstveni objekat. 0, ništa - rekao je Mali.

- U poslenjih 10 godina 135 zdravstvenih objekata. Što rekonstruisano, što izgrađeno. Trenutno se radi Tirševa 2, nastavljena je rekonstrukcija Kliničkog centra u Beogradu. Izrađen potpuno novi KC u Nišu, kreće KC Kragujevac, rekonstrukcija KC Vojvodina... Pa gde ste ljudi vi bili dok ste vodili državu? Jel ste spavali? Mislili ste sami o sebi, jer o građanima Srbije, o našem zdravstvu sigurno niste mislili. 

- Za zdravstvo niste uradili ništa - rekao je Mali poslanicima koji su bili na vlasti: - A mi smo pokazali da možemo da izgradimo tri bolnice i to za vreme krize, u roku samo od 6 meseci. 

Mali je pokazao sliku novog stradiona u Leskovcu, koji će biti otvoren do marta meseca sledeće godine.

- Pa nije da nismo investirali u zdravstvo, pa investiramo u stadione. Nego smatramo da je razvoj sporta važan, za razvoj lokalnih samouprava, za razvoj mladih - rekao je Mali te pokazao sliku stadiona koji će se graditi u Loznici, Zaječaru.

- Po najvišim stanradrima naredne godine krećemo da radimo i nacionalni stadion. Radimo i gradimo, Srbija ne staje. Imamo dovoljno rezervi da pomognemo i kada je kriza u pitanju i da podižemo plate i penzije.

Počela sednica Skupštine

Predsednik Skupštine Vladimir Orlić konstatovao je broj prisutnih poslanika, te dao poslanicima reč.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)