DVE MILIJARDE DOLARA U ISTRAŽIVANJE LITIJUMA: Argentina očekuje od kineske kompanije otvaranje i 10.000 novih radnih mesta

P. Z. S. / rt.com

05. 11. 2022. u 21:56

OSIM ulaganja značajnih suma novca u projekte u Argentini, od kineske kompanije se očekuje i otvaranje oko 10.000 radnih mesta u toj zemlji.

ДВЕ МИЛИЈАРДЕ ДОЛАРА У ИСТРАЖИВАЊЕ ЛИТИЈУМА: Аргентина очекује од кинеске компаније отварање и 10.000 нових радних места

Foto Shutterstock


Kineska rudarska kompanija Tibet Summit Resources Co. Ltd. objavila je nameru da uloži 2,2 milijarde dolara u dva projekta istraživanja litijuma u ​​Argentini, navodi se u saopštenju koje je objavilo argentinsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Predsednik kompanije Jianrong Huang podelio je ove planove dok je razgovarao sa argentinskim ambasadorom Sabinom Vacom Narvajom na sajmu China International Import Expo u Šangaju.

Kako je objasnio predsednik Tibet Summit Resources-a, njegova kompanija namerava da uloži oko 700 miliona dolara u projekat Đavolje slane ravni (Salar de Diablillos) u provinciji Salta, za koji se očekuje da će proizvesti 50.000 tona litijum karbonata za baterije od sledeće godine, kada projekat je završen.

Očekuje se da će kompanija uložiti još 1,5 milijardi dolara u izgradnju fabrike u solani Arizaro, takođe u Salti, koja bi mogla da proizvede između 50.000 i 100.000 tona litijum karbonata do 2024.

Tibet Summit Resources  je takođe saopštio da očekuje otvaranje oko 10.000 radnih mesta u oblastima u kojima će se sprovoditi ovi projekti.

-Kina je jedini svetski igrač koji potpuno dominira litijumskim lancem i prerađuje više od dve trećine litijuma koji danas postoji, rekao je argentinski ambasador i nastavio - Kada vidimo određena ograničenja u nekim zemljama atlantske osovine u ovom sektoru, jedno je jasno: litijum je strateški, on će igrati fundamentalnu ulogu u narednim godinama. Naša zemlja ima privilegovan položaj i moramo ga maksimalno iskoristiti ruku pod ruku sa Kinom.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (1)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!