STANJE U NEMAČKOJ KAKVO NIJE VIĐENO U POSLEDNJIH 70 GODINA: Proizvođačke cene skaču za skoro 50 odsto dva meseca zaredom

Novosti online

23. 10. 2022. u 17:45 >> 18:31

NEMAČKI proizvođači povećali su cene za skoro 50 odsto u septembru u odnosu na prethodnu godinu, nakon sličnih povećanja poslednjih meseci, izvestio je u četvrtak Savezni zavod za statistiku (Destatis).

СТАЊЕ У НЕМАЧКОЈ КАКВО НИЈЕ ВИЂЕНО У ПОСЛЕДЊИХ 70 ГОДИНА: Произвођачке цене скачу за скоро 50 одсто два месеца заредом

Foto Tanjug/AP

Proizvođačke cene komercijalnih proizvoda porasle su za 45,8 odsto u septembru u odnosu na isti mesec prošle godine, saopštio je Destatis. Stopa je bila 2,3 odsto viša nego u avgustu, što je zabeležilo identičan porast od 45,8 odsto na godišnjem nivou, prenosi RT.

"Avgust i septembar 2022. su stoga bili najveći. Povećanja proizvođačkih cena u odnosu na isti mesec prethodne godine merena su od početka istraživanja 1949. godine“ , napisali su statistički organi.

Rast cena energije glavni je razlog povećanja cena komercijalnih proizvođača, nastavlja Destatis, navodeći da je struja za redistributere koštala 259,8 odsto više nego godinu dana ranije.

Proizvođačke cene su cene na ulazu u fabriku i smatraju se pokretačkom snagom opšte inflacije. Indeks potrošačkih cena u Nemačkoj je u septembru iznosio 10 odsto na godišnjem nivou.

BONUS VIDEO

SNIMAK OŠTEĆENOG KRIMSKOG MOSTA IZ VAZDUHA: Radovi na sanaciji traju 24 sata

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (11)