PAKAO U VELIKOJ BRITANIJI: Deca dolaze gladna u školu - očekuje se i bankrot škola zbog računa za struju i grejanje

Novosti online

23. 10. 2022. u 17:27

ŠKOLE u ​​Engleskoj muče muku da plate račune za struju i grejanje, a 90 odsto će ostati bez novca sledeće godine, objavio je britanski list Observer. S obzirom da kriza primorava neke đake da gladuju, vlada planira da smanji potrošnju u svim odeljenjima.

ПАКАО У ВЕЛИКОЈ БРИТАНИЈИ: Деца долазе гладна у школу - очекује се и банкрот школа због рачуна за струју и грејање

Foto: Ilustracija/Profimedia

U Nacionalnom udruženjeu razrednih starešina rekli su da će 50 odsto njihovih škola biti u deficitu ove godine, a da će taj broj porasti na 90 odsto do sledećeg septembra. 

Računi za struju i grejanje u nekim školama porasli su sa 26.000 funti godišnje na 89.000 funti (100.609 dolara), navodi se u izveštaju. Povrh ovog povećanja, škole moraju da finansiraju povećanje plata nastavnika za 5 odsto koje je najavljeno ovog leta.

Očekuje se da će kancelar Džeremi Hant krajem meseca objaviti smanjenje potrošnje u svim resorima, uključujući i obrazovanje. 

Nekoliko školskih fondova reklo je da troše svoje gotovinske rezerve da bi svoje zgrade zagrejale. 

- Međutim, dođe trenutak kada jednostavno ostajemo bez novca - rekao je Geri Retklif, koji vodi tri osnovne škole u ​​Kentu i dodao da zbog ekonomske krize veliki broj porodica nisu u stanju da plate svoje račune ili da prehrane svoju decu. - Dolaze nam porodice kojima nikada ranije nije bila potrebna podrška - rekao je on.

Istraživanje koje su prošle nedelje objavili kuvari britanskih škola pokazalo je da je 83 odsto nastavnika prijavilo da deca dolaze u školu gladna, jer njihovi roditelji nisu mogli da im priušte hranu. Skoro četvrtina je rekla da deca u njihovim školama preskaču ručak „zbog siromaštva“.

Troškovi energije i inflacija naglo su porasli otkako je Velika Britanija odlučila da se isključi od ruskih fosilnih goriva. Odlazeća premijerka Liz Trus pogoršala je ekonomsku krizu katastrofalnim 'mini-budžetom' prošlog meseca koji je srušio britansku funtu i pokušala da za ekonomske probleme Velike Britanije okrivi ruskog predsednika Vladimira Putina.

BONUS VIDEO

SNIMAK OŠTEĆENOG KRIMSKOG MOSTA IZ VAZDUHA: Radovi na sanaciji traju 24 sata

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati