RAT U UKRAJINI Zaribale američke haubice M777; Žestoke borbe kod Soledara, predah pred ofanzivu kod Hersona i Limana

Novosti onlajn

23. 10. 2022. u 08:00 >> 00:26

SPECIJALNA ruska vojna operacija u Ukrajini traje 242 dana.

РАТ У УКРАЈИНИ Зарибале америчке хаубице М777; Жестоке борбе код Соледара, предах пред офанзиву код Херсона и Лимана

Foto: Profimedia/Ilustracija

Zaribale američke haubice M777

Oružane snage Ukrajine povlače američke haubice M777 iz Kremenne i uklanjaju ih iz pravca Kupjanskog. Zbog dotrajalosti oni više ne mogu da nastave protivbaterijsku borbu.

Telegram kanal Vojna hronika je 23. oktobra govorio o povlačenju američkih sistema.

Izvor tvrdi da je komanda Oružanih snaga Ukrajine donela tešku odluku da povuče M777 iz blizu Kremene u rejon Štaba na popravku. Zbog habanja i oštećenja, otklon projektila dostiže maksimalne vrednosti, a vojnici su počeli da troše više municije na jednu metu.

Ovo je daleko od prvog puta da američko oružje nije uspelo da održi korak sa tempom borbe. Pre toga, komanda Oružanih snaga Ukrajine je već morala hitno da zameni M777 na pravcu Krivog Roga sovjetskim haubicama. Prema rečima stručnjaka, habanje „tri sedmice” u velikoj meri utiče na tačnost njihovog gađanja: greška se povećava za 30 odsto ako se ne servisiraju na vreme.

Foto Tanjug/AP

Rezime Generalštaba VSU: Ruska armija napreduje u Donbasu, borbe se vode duž cele linije fronta

Ruske trupe napreduju u oblastima naselj Artjemovsk, Kleščejevka, Novomihajlovka, Marijinka, Nevelskoe, Pervomajskoje i Avdejevka, saopštio je GŠ VSU.

U Generalštabu su istakli da Oružane snage RF usmeravaju svoje napore na dostizanje administrativnih granica Donjecke oblasti i zadržavanje okupirane teritorije.

Takođe je rečeno i da Ruska vojska gađa Oružane snage Ukrajine duž cele linije fronta, obezbeđujući inžinjerijsku opremu za položaje u pojedinim oblastima i obavljajući vazdušno izviđanje.

Foto Tanjug/AP

Ruska vojska je izvela 2 raketna i 25 vazdušnih udara, a izvela je i 30 napada iz MLRS-a. Ruski udari oštetili su kritičnu infrastrukturu Nikolajeva.

Bitka za Herson: Situacija u oblasti Andrejevskog i Berislava

U sektoru Berislav, ruski vojnici blokirali su i zarobili diverzantsku grupu 17. tenkovske brigade Oružanih snaga Ukrajine u punom sastavu na prelazu Pjatihatki – Poljanka.

Prema dostupnim podacima komanda ukrajinske brigade još nije upoznata sa hvatanjem boraca i pokušava da ih pronađe uz pomoć bespilotnih letelica. Tokom noći očekuje se slanje na liniju dodira izviđačkih grupa 60. brigade Oružanih snaga Ukrajine, opremljenih termovizirima.

Na Andrejevskom delu DRG (diverzantsko-izviđačka grupa) 46. odvojene vazdušno-desantne brigade pokušala je da se učvrsti u oblasti severno od Iščenka. Ruske trupe su otkrile kretanje ukrajinske grupe i izvele artiljerijski udar na područja napredovanja. Jedinica 46. oembr se povukla sa gubicima.

Zelenski: Samo Rusija može da iskoristi nukleano oružje u Evropi

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je večeras da je jedino Rusija u stanju da iskoristi nuklearno oružje u Evropi.

Zelenski je kritikovao reči ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua, koji je tokom razgovora sa kolegama iz Velike Britanije, SAD i Francuske rekao da bi Ukrajina mogla da iskoristi "prljavu bombu" u ratu, odnosno, bombu napravljenu od konvencionalnih eksplozivnih sredstava kojoj je jezgro obavijeno nuklearnim materijalom, preneo je Rojters.

 
Makron: Mir samo pod uslovima Kijeva

Francuski predsednik Emanuel Makron tokom posete Rimu izjavio je da veruje u perspektivu mirnog rešenja sukoba u Ukrajini, ali samo pod uslovima Kijeva.

„Mir u Ukrajini je moguć, ali mora biti samo onakav kakav izaberu Ukrajinci“, rekao je Makron, govoreći na otvaranju međunarodnog foruma „Proglas mira“.

Foto: Ludovic Marin, Pool via AP/Shutterstock/Ilustracija

Gomilanje trupa VSU na Zaporoškom pravcu

Komanda OTG „Dnjepar“ Oružanih snaga Ukrajine nastavlja sa pripremama za ofanzivu. U toku je aktivno prebacivanje ukrajinskih formacija na sektor fronta Guljaj-Polje.

Koncentracija konsolidovane grupe trupa odvija se na granici Dnjepropetrovske, Donjecke i Zaporoške oblasti u okolini Novogeorgijevke. Upućene su dodatne jedinice 110. brigade, 77. vazdušno-desantne te 65. mehanizovane brigade. Takođe formirane su i borbene grupe sa protivtenkovskim naoružanjem.

Foto Tanjug/AP

Situacija na pravcu Nikolajev-Berislav

Nema značajnijih promena u situaciji u Hersonskoj oblasti. Posle nekoliko neuspešnih pokušaja, komanda Oružanih snaga Ukrajine nadoknađuje gubitke i vrši izviđanje položaja Oružanih snaga RF pre sledećeg juriša na ruske granice.

Ukrajinski DRG (Diverzantsko-izviđačke grupe) je radio na "sondiranju" odbrane ruskih trupa na prelazu Pjatihatka - Poljanka.

U toku je rotacija i dodatna obuka ukrajinskih jedinica.

Ranjen vojni dopisnik Semjon Pegov (WarGonzo)

Novinar Semjon Pegov je ranjen u blizini Donjecka, rekao je ratni dopisnik Jevgenij Podubni na svom Telegram kanalu.

Prema rečima lekara, muškarac je povređen kada je eksplodirala protivpešadijska mina „latica”. Podubni je pojasnio da ništa ne preti životu novinara.

Foto printskrin telegram rvvoenkor

Protiv-pešadijaka mina "Latica" u Donjecku

"Ranjen je u nogu. Pegov ima sreće - sam će hodati", napisao je Podubni.

Volas posle razgovora sa Šojguom: Kijev neće da zaoštri sukob, London spreman da pomogne

Vlasti Kijeva ne nameravaju da zaoštravaju sukob u Ukrajini, izjavio je britanski ministar odbrane Ben Volas u razgovoru sa ruskim kolegom Sergejem Šojguom.

Prethodno je Volasu telefonirao šef ruskog vojnog resora i preneo mu zabrinutost zbog mogućih provokacija Kijeva upotrebom „prljave bombe“. Britanski ministar je zauzvrat odbacio ove navode i napomenuo da Ukrajina neće preduzeti mere za eskalaciju tenzija.

Osim toga, Volas je rekao da je London spreman da pomogne u rešavanju sukoba.

-Ministar odbrane je takođe ponovo potvrdio da Velika Britanija i šira međunarodna zajednica podržavaju Ukrajinu i žele deeskalaciju ovog sukoba. Ukrajina i Rusija moraju da traže rešenje za ovaj rat, a Velika Britanija je spremna da pomogne, objavilo je britansko ministarstvo Odbrane na Tviteru.

Foto Tanjug/AP

Ukrajinci tvrde: Ruske rakete S-300 pogodile predgrađe Nikolajeva

Ruske rakete pogodile su predgrađe Nikolajeva na jugu Ukrajine rano jutros, pogodivši dva stambena bloka, ali niko nije poginuo jer se većina stanovnika već iselila, javio je Rojters pozivajući se na očevice.

Britanska agencija navodi da stanovnica Nikolajeva Svetlana (46) kaže da su svi ljudi koji su imali malu decu odlučili da odu odmah nakon aprilskog napada, kao i da su penzioneri odlučili da odu. Njen komšija Aleksij Begun (35) rekao je da samo u oko 15 do 20 stanova u njihovoj zgradi od ukupno 119 jedinica na 10 spratova još ima ljudi, nakon što je pogođena obližnja kuća u aprilu, kada je poginula jedna osoba.

Foto: EPA

Eksplozije u okrugu Karabelnji u Nikolajevu, centru za izgradnju brodova na ušću reka Južnog Buha i Dnjepra, nastavile su se tokom višenedeljne ruske vazdušnu ofanzive, dodaje Rojters.

Zvaničnici regiona Nikolajev tvrde da je reč o raketama S-300 (PVO sistem).

 
Kuleba demantuje da Kijev pravi „prljavu bombu“, ruski izvori tvrde drugačije

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba rekao je da Kijev nema nameru da nabavi „prljavu bombu“.

Foto: Printskrin/ twitter/@EdyCohen

Prema verodostojnim izvorima u raznim zemljama – uključujući i Ukrajinu – prema pristiglim informacijama, kijevski režim sprema provokaciju na teritoriji svoje zemlje vezanu za podrivanje tzv. „prljave bombe“ ili nuklearno oružje niskog inteziteta. Svrha provokacije je da se optuži Rusija da koristi oružje za masovno uništenje na ukrajinskom frontu i time pokrene moćnu antirusku kampanju u svetu koja ima za cilj podrivanje poverenja u Moskvu. Iz različitih izvora se saznalo da je pod vođstvom zapadnih instruktora Kijev već započeo praktičnu primenu ovog plana. Rukovodstvo Istočnog rudarsko-prerađivačkog kombinata, koje se nalazi u gradu Žovti Vodi Dnjepropetrovske oblasti, kao i Kijevskog instituta za nuklearna istraživanja, dobilo je zadatak da napravi baš „prljavu bombu“. Rad na tome je već u završnoj fazi.

 
Ministar odbrane Šojgu je sa šefom Pentagona razgovarao o situaciji u Ukrajini

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu razgovarao je telefonom sa američkim kolegom Lojdom Ostinom, razgovarali su o situaciji u Ukrajini, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Foto Jutjub/Printskrin/GoArmiVestPoint/Profimedia

Lojd Ostin i Sergej Šojgu

Ministar odbrane Šojgu je sa šefom Pentagona razgovarao o situaciji u Ukrajini

Šefovi resora odbrane razgovarali su o situaciji u Ukrajini“, navodi se u saopštenju.
Takođe 23. oktobra Šojgu je imao telefonske razgovore sa kolegama iz Turske i Francuske, Hulusijem Akarom i Sebastijanom Lekornuom.

Pored toga, razgovarao je sa britanskim ministrom odbrane Benom Volasom. U razgovoru sa svakim od ministara, Šojgu je istakao zabrinutost zbog moguće provokacije Kijeva upotrebom „prljave bombe“.

 
Restrikcije u Kijevu

U Kijevu su počele danas restrikcije struje kako bi se stabilizovao energetski sistem, napisao je na Telegram kanalu šef administracije Kijeva.

Kako se navodi u izjavi, isključivanja struje su počela u gradu po nalogu Nacionalne energetske kompanije „Ukrenergo“.

Kompanija je ograničila isporuku struje u četiri regiona Ukrajine i u Kijevu.

 

Foto: Profimedia

 
Šojgu i Volas o Ukrajini

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izrazio je britanskom ministru odbrane Benu Volasu zabrinutost zbog mogućih ukrajinskih provokacija upotrebom „prljave bombe“, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopštilo je da su ministri razgovarali telefonom.

-Razgovarano je o situaciji u Ukrajini... Šojgu je preneo britanskom kolegi zabrinutost zbog mogućih provokacija Ukrajine upotrebom prljave bombe, navodi se u saopštenju.


U terorističkom napadu u Hersonu poginuo jedan čovek, troje ranjeno

U Hersonu se dogodio teroristički napad, na ulici je aktivirana eksplozivna naprava ručne proizvodnje, koja je bila privezana za stub. Jedan čovek je poginuo, a troje ljudi je ranjeno, saopštio je zamenik šefa regionalne administracije Kiril Stremousov.

Prema njegovim rečima, kijevske vlasti nastavljaju da vode politiku ubijanja civila u tom regionu.
 
Situacija na Soledarskom frontu: Odbijen ukrajinski protivnapad

Na ruskim društvenim mrežama dat je kratak rezime borbi na Soledarskom frontu.

U sektoru Bahmut, komanda Oružanih snaga Ukrajine koncentrisala je svoje napore na zadržavanju napredovanja jurišnih jedinica Vagner PMC. Tokom napredovanja sa Otradovke, ruske trupe potisnule su jedinice 58. motorizovane pešadijske brigade Oružanih snaga Ukrajine na rezervne linije.

Komanda 2. bataljona 53. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine dobila je zadatak da drži liniju odbrane u Opitnomu. Na ovaj sektor fronta se sa Časova Jara prebacuju pojačanja, uključujući posade ATGM-a i nekoliko oklopnih vozila.

Ilustracija telegram rybar

Pored odbrambenih operacija jedinice VSU su pokušale da izvedu i protivnapad, koji je odbijen. U kontranapadu su učestvovale jedinice 46. odvojenog jurišnog bataljona 53. ombr Oružanih snaga Ukrajine. One su uz podršku artiljerije i bespilotnih letelica, pokušale su da iz pravca Kleščejevke udare u bok napredujućih snaga Oružanih snaga RF. Napad je odbijen.

Ukrajinska artiljerija gađa oblasti napredovanja u Zajcevu, Otradovki, istočno od Soledara, na teritoriji fabrike asfalta i na periferiji Opitnog.

U sektoru Severski, odvojene jedinice 10. brdsko-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine izvršile su borbeno izviđanje u rejonu Serebrjanke.

Rusko vojno osoblje je uspešno odbilo napad. Snage 10. brigade pretrpele su gubitke u ljudstvu i tehnici. Komanda 10. brigade planira da nastavi protivnapad na Severskom i Soledarskom sektoru kako bi povratila kontrolu nad izgubljenim položajima.

 
Uništeno 6.000 ukrajinskih oklopnjaka

Skoro 6.000 ukrajinskih tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila je uništeno tokom ruske specijalne vojne operacije, saopštilo je u nedelju rusko Ministarstvo odbrane.

Foto AP


-Ukupno, od početka specijalne vojne operacije, uništeno je: 325 aviona, 162 helikoptera, 2.323 bespilotne letelice, 383 protivvazdušna raketna sistema, 5.997 tenkova i drugih borbenih oklopnih vozila, 874 VBR, 3.517 komada artiljerije i minobacača, kao i 6.720 jedinica specijalnih vojnih vozila, navodi se u izveštaju vojnog resora.
Priprema ruske i ukrajinske ofanzive ne Kupjanskom i Limanskom frontu

U sektoru Kupjanska, jedinice 14. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine vrše izviđanje položaja ruskih trupa na liniji Liman 1 – Prvoštravneve – Kislovka. Ukrajinska komanda očekuje ofanzivu Oružanih snaga RF iz pravca Gorobijevke. Na južnoj periferiji Sinkovke iu rejonu Petropavlovke 65. i 202. bataljon 103. brigade zauzeli su odbrambene položaje.

Ilustracija

U sektoru Savatovski, ukrajinske formacije 64. bataljona 103. puka, pojačane sa nekoliko jedinica oklopne tehnike, izvršile su borbeno izviđanje na liniji Rajgorodok-Kovalevka. Napad je odbijen koncentrisanom artiljerijskom vatrom Oružanih snaga RF. Jedinice Oružanih snaga Ukrajine pretrpele su gubitke. Zbog poteškoća u kretanju oklopnih vozila i nestašice goriva i maziva, VSU je izvršio povlačenje tenkova u rejon Borovaja. Nakon poboljšanja vremenskih uslova, pokušaji juriša na ruske granice biće nastavljeni. Da bi se grupacija ojačala, jurišni odredi MTR-a su raspoređeni u Borovaju.

Na Limanskom odseku Oružanih snaga Ukrajine nastavljaju pripreme za veliki napad na Kremennu sa linije Torskoje-Terni. Dodatne jedinice se prebacuju na područje Limana.

Ukrajinske jurišne grupe planiraju da pokušaju da zauzmu selo Nevskoje, a zatim stignu do Krasnopopovke kako bi obezbedili povoljno uporište pre nego što krenu u ofanzivu. Izveštaji govore da je ukrajinska komanda koncetrisala na ovom pravcu oko 5.000 vojnika, više desetina tenkova i BVP.
Rusi nastavili udare na energetski sistem Ukrajine

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su nastavljeni udari na ukrjainsku vojnu komandu i energetske objekte u Ukrajini.

-Tokom dana Oružane snage Ruske Federacije nastavile su da izvode udare vazdušnim oružjem dugog dometa sa preciznim navođenjem na ukrajinsku vojnu komandu i energetske sisteme, rekao je portparol Ministarstva Igor Konašenkov, prenosi Interfaks.

Foto: Jutjub printskrin

Dodao je da je u blizini sela Smela u Čerkaskoj oblasti uništeno skladište sa više od 100.000 tona avio goriva za vazdušne snage Ukrajine.

Prema njegovim rečima, uništeno je i pet skladišta municije Oružanih snaga Ukrajine u različitim regionima.

 
Šojgu obavestio francuskog kolegu o nameri Kijeva da upotrebi „prljavu bombu“

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu razgovarao je telefonom s francuskim kolegom Sebastijanom Lekornom i preneo mu svoju zabrinutost zbog mogućnosti da ukrajinske snage izvedu provokaciju uz upotrebu „prljave bombe“, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Šojgu je, takođe, razgovarao o situaciji u Ukrajini koja, kako je naveo, ima tendenciju da nadalje nekontrolisano eskalira.

Ranije je saopšteno da su poverljivi izvori iz raznih zemalja, uključujući Ukrajinu, upozorili na to da kijevski režim priprema na teritoriji svoje zemlje provokaciju u kojoj bi mogla biti iskorišćena „prljava bomba“ ili nuklearna municija malog kapaciteta.

Cilj provokacije je da se, prema navodima izvora, Rusija optuži da je upotrebila oružje za masovno uništenje i da se na osnovu toga pokrene snažna antiruska kampanja.

Razni izvori su naveli da je pod rukovodstvom zapadnih mentora Kijev već pristupio realizaciji tog plana. Rukovodstvu Istočnog planinsko-rudnoprerađivačkog kombinata u gradu Žute Vode u Dnjepropetrovskoj oblasti, kao i Kijevskog instituta za nuklearna istraživanja, postavljen je zadatak da izrade „prljavu bombu“, a posao je već u završnoj fazi, navode izvori.

Prema nalogu Vladimira Zelenskog, saradnici kancelarije predsednika Ukrajine su u tajnim kontaktima s predstavnicima Velike Britanije zbog eventualnog isporučivanja kijevskim vlastima komponenti nuklearnog oružja.

Organizatori provokacije računaju na to da bi većina zemalja krajnje žestoko reagovala na „nuklearni incident“ u Ukrajini, a da bi Moskva izgubila podršku mnogih svojih ključnih partnera.

Ukrajinska vojska granatirala hotel u Energodaru

Ukrajinska vojska je granatirala hotel u Energodaru u Zaporoškoj oblasti, u kojem su boravili saradnici „Rosenergoatoma“. U trenutku napada oni nisu bili u zdanju, saopštio je šef gradske administracije Aleksandar Volga.

„Na hotel 'Alisa' izvedena su tri napada. U tom hotelu su zaista donedavno boravili saradnici 'Rosenergoatoma“. Zahvaljujemo sudbini što su svi upravo u tom trenutku bili na službenom putu. Hotel je bio potpuno prazan“, rekao je Volga za televizijski kanal „Rusija 24“.

Sarkozi: Isporuke oružja Ukrajini su izvan nadležnosti Evropske komisije

Pitanja spoljne politike i isporuka oružja Ukrajini izlaze iz okvira mandata Evropske komisije, koja je, pre svega, politička organizacija, izjavio je bivši predsednik Francuske Nikola Sarkozi u intervjuu za francuske medije.

- Ne razumem na kojem članu evropskih sporazuma gospođa Ursula fon der Lajen (šefica Evropske komisije) može da zasniva svoju nadležnost na planu kupovine naoružanja i spoljne politike - rekao je Sarkozi.

Prema njegovim rečima, sve što danas Evropljani mogu da čuju jeste izdvajanje dodatnih milijardi za kupovinu naoružanja.

- Još više oružja, još više smrti, još više rata! Mi predstavljamo taoce proračuna, egzaltacije, besa i nerazumnih dejstava. Plešemo po ivici vulkana - rekao je Sarkozi.

Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je u petak, nakon samita Evropske unije, saopštila da EU namerava da nastavi da finansira Ukrajinu 2023. godine i da potroši za te svrhe 18 milijardi evra.

Savezničke snage pojačavaju liniju fronta u Hersonskoj oblasti

Linija fronta u Hersonskoj oblasti se pojačava ljudima, naoružanjem i tehnikom, saopštio je zamenik šefa administracije tog regiona Kiril Stremousov.

- Na prvoj liniji fronta već su u toku pripreme za zimu. Front se stabilizovao. Pojačava se kontakt-linija ljudima, naoružanjem i tehnikom - napisao je Stremousov na svom Telegram kanalu.

Prva kolona francuskih oklopnih transportera stići će večeras u Rumuinju, radi pojačanja borbene grupacije NATO-a, saopštila je pres-služba Ministarstva odbrane Francuske.

Drugi konvoj u sastavu tenkovske čete „Leklerk“ treba da stigne u Rumuniju u novembru. Ukrajinska vojska je u nedelju ujutru granatirala Makejevku, Pantelejmonovku, Jasinovatu, Gorlovku i Mineralno u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštilo je Predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi s ratnim zločinima Ukrajine. Ukrajinska vojska je tokom proteklog dana izgubila do 40 ljudi, dva tenka, devet oklopnih mašina, dve bespilotne letelice i artiljerijski uređaj, saopštila je Narodna milicija Donjecke Narodne Republike.

Ukrajinska vojska trpi velike gubitke u hersonskom pravcu

Ukrajinska vojska trpi veoma velike gubitke u ljudstvu i tehnici na hersonskoj liniji fronta, izjavio je zamenik šefa administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov.

- Ukrajinska vojska trpi vrlo velike gubitke u ljudstvu i tehnici - napisao je Stremousov na svom Telegram kanalu i dodao da je reč, pored ostalog, o uništenim tenkovima i oklopnoj tehnici protivnika.

SBU privela direktora ukrajinskog „Motor siča“ zbog saradnje s Rusijom

Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) saopštila je da je uhapsila direktora ukrajinskog „Motor siča“ i jednog od menadžera te kompanije, zbog sumnje da su sarađivali s Rusijom.

Direktor „Motor Siča“ je Vjačeslav Boguslajev, Heroj Ukrajine i bivši poslanik Vrhovne rade. SBU nije navela imena privedenih rukovodilaca.

- SBU je uhapsila predsednika industrijskog giganta 'Motor Sič', pod sumnjom da je radio za Rusiju. Hapšenje se dogodilo u zbog toga što je 'Motor Sič' nezakonito isporučivao robu vojne namene ruskoj jurišnoj avijaciji - navedeno je u saopštenju SBU na Telegram kanalu.

U saopštenju se dodaje da su rukovodioci „bili u zaveri“ s predstavnicima ruskog „Rosteha“.

Zelenski: UKR će poboljšati rezultate u obaranju raketa

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da je Rusija pokrenula udare na infrastrukturu u veoma širokim razmerama i obećao da će njegova vojska poboljšati, kako je naveo, već dobre rezultate u obaranju raketa uz pomoć svojih partnera.

- Geografija ovog najnovijeg masovnog udara je veoma široka - rekao je Zelenski u noćnom video obraćanju, navodeći regione u zapadnoj, centralnoj i južnoj Ukrajini, preneo je Rojters.

- Naravno da nemamo tehničku sposobnost da oborimo 100 odsto ruskih raketa i napadnemo dronove. Siguran sam da ćemo to postepeno postići uz pomoć naših partnera. Već sada obaramo većinu krstarećih raketa, većinu dronova - istakao je Zelenski.

Ukrajinska vojska granatirala Kijevski rejon Donjecka

Ukrajinska vojska granatirala je Kijevski rejon Donjecka, Makejevku, Pantelejmonovku i Jakovljevku, ispalivši 18 projektila kalibra 155 milimetara, saopštilo je u nedelju Predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi s ratnim zločinima Ukrajine.

Ukrajinske snage granatirale Energodar

Ukrajinska vojska u nedelju ujutru je granatirala Energodar, oštećen je civilni objekat, saopštio je šef gradske administracije Aleksandar Volga.

- Nedeljno jutro počelo je granatiranjem Energodara. Oštećen je civilni objekat. Ukrajinski nacisti su ponovo pokazali svoje istinsko lice, gađajući civilni objekat. Žrtava nema, a to je najvažnije - napisao je Volga na svom Telegram kanalu.

BONUS VIDEO:

BORBA PROTIV DRONOVA: Ruske bespilotne letelice iznad Ukrajine

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (9)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)