NAJNOVIJE VESTI IZ TURSKE: Amerika dala garancije u vezi sa izvozom ruskih prehrambenih proizvoda

Novosti online

18. 10. 2022. u 12:03

TURSKA je dobila garancije od Sjedinjenih Američkih Država u vezi s izlaskom ruskih prehrambenih proizvoda na svetsko tržište i pozvala je Vašington da to objavi, izjavio je portparol predsednika Turske Ibrahim Kalin.

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ ИЗ ТУРСКЕ: Америка дала гаранције у вези са извозом руских прехрамбених производа

Foto AP

- U razgovorima s američkim partnerima dobili smo garancije da neće biti prepreka za izlazak ruskih prehrambenih proizvoda na tržište, predložili smo im da to objave kako se više ne bi postavljala pitanja o tome - rekao je Kalin u intervjuu za televizijski kanal „Haber“.

Prema njegovim rečima, Turska nije dobila precizan odgovor od Moskve u vezi s produžavanjem važenja „prehrambenog sporazuma“.

- Turska i Ujedinjene nacije nastavljaju kontakte s Rusijom u vezi s tim pitanjem, za nas bi bilo idealno da se sporazum produži za šest meseci ili godinu dana - rekao je Kalin.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će odluke u vezi s „prehrambenim sporazumom“ biti donete na osnovu rezultata pregovora predstavnika Rusije i UN.

U ponedeljak su se u Moskvi sastali zamenik ministra odbrane Rusije general-pukovnik Aleksandar Fomin, i zamenik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za humanitarna pitanja Martin Grifits. Oni su nakon sastanka saopštili da rok važenja crnomorskog „prehrambenog sporazuma“ može biti produžen samo pod uslovom da se potpuno ispune svi raniji dogovori.

U Istanbulu su 22. jula bili potpisani sporazumi o rešavanju problema isporuka prehrambenih proizvoda i đubriva iz Ukrajine i Rusije na svetsko tržište. Dokumente su potpisali predstavnici Rusije, Ukrajine, Turske i Ujedinjenih nacija. Moskva, međutim, ukazuje na to da deo sporazuma o izvozu ruskih prehrambenih proizvoda još ne funkcioniše. Rok važenja sporazuma ističe 19. novembra.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: Hrabar potez Milutina zbog kog je dobio nagradu "Večernjih novosti"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)