KO ĆE NAJTEŽE PREBRODITI RUSKI EMBARGO NA GAS: Hrvatima preti smrzavanje! Ovo je spisak zemalja koje će najteže i najlakše proći

Tanjug

03. 05. 2022. u 11:40

AKO Rusija obustavi isporuku prirodnog gasa Evropskoj uniji kao odgovor na sankcije, Hrvatska će moći da popuni najviše 30 odsto svog gasnog skladišta, procenila je Evropska mreža operatera prenosnog sistema za gas (ENTSOG) koja okuplja kompanije za transport gasa članica EU, piše Jutarnji list.

КО ЋЕ НАЈТЕЖЕ ПРЕБРОДИТИ РУСКИ ЕМБАРГО НА ГАС: Хрватима прети смрзавање! Ово је списак земаља које ће најтеже и најлакше проћи

Foto AP

List navodi da se u izveštaju ističe da u slučaju obustave isporuke ruskog gasa većina članica EU neće moći da ostvari više od 80 odsto planirane popune zaliha gasa, sa znacajnim odstupanjima među njima, prenosi Hina.

Prema tom izveštaju, najmanje teškoće u popunjavanju svojih skladišta u tom slučaju imaće Velika Britanija, Belgija, Francuska, Španija i Portugal.

Za njih ENTSOG procenjuje da će u slučaju tog scenarija popuniti svoje zalihe gasa izmedu 90 i 100 odsto.

U drugoj grupi zemalja analize ENTSOG-a su Nemačka, Holandija i Italija, za koje ta organizacija procenjuje da bi mogle da popune svoja skladišta između 30 i 60 odsto.

Pritom se upozorava da te tri države raspolažu sa 50 odsto skladišnih kapaciteta za gas u Evropskoj uniji.

Ko će najteže prebroditi ruski embargo

Hrvatska, zajedno s Litvanijom, Poljskom, Češkom, Slovačkom, Mađarskom, Austrijom, Slovenijom, Bugarskom i Rumunijom, u podeli ENTSOG-a, čini treću grupu članica EU koje će, prema toj analizi, najteže prebroditi eventualni ruski embargo na izvoz gasa u EU.

Te će članice EU, navodi taj izvor, popuniti najviše 35 odsto svojih skladišnih kapaciteta prirodnog gasa.

 

BONUS VIDEO: POSLEDICE UDARA TOČKE-U: Ukrajinci granatirali Herson - Rusi objavili snimak

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

JEDAN LANAC – TRI SJAJNA HOTELA: Odaberite Xanadu u Beleku ili Bodrumu sad, a onim u Makadiju obradujte sebe u sred zime