KUPOVINA RUSKOG GASA PODELILA EVROPU: Komesarka EU za energetiku poručila da plaćanje plavog goriva u rubljama krši sankcije

G. ČVOROVIĆ / E. B. TALIJAN

02. 05. 2022. u 22:33

PLAĆANjE gasa u rubljama prema mehanizmu koji je predložila Moskva predstavljalo bi kršenje sankcija Evropske unije i to je neprihvatljivo.

КУПОВИНА РУСКОГ ГАСА ПОДЕЛИЛА ЕВРОПУ: Комесарка ЕУ за енергетику поручила да плаћање плавог горива у рубљама крши санкције

Foto EPA

Rešenje je u politici zajedničkog snabdevanja. Ovo je poručila evropska komesarka za energetiku Kadri Simons nakon jučerašnjeg sastanka ministara energetike EU u Briselu. To je bila glavna tema njihovog razgovora, jer je ruski plavi energent podelio Evropu.

- Plaćanje u rubljama preko mehanizma konverzije, kojim upravljaju ruske javne vlasti i drugog namenskog računa u Gasprom banci predstavljalo bi kršenje sankcija i to je neprihvatljivo - istakla je Simpsonova.

- U snabdevanju će se tražiti kompromisno rešenje imajući u vidu specifičnu situaciju svake zemlje.

Ona je ocenila da nema rizika za snabdevanje EU, i da Bugarska i Poljska dobijaju gas alternativnim putem - Sofija preko Grčke, a Varšava preko Nemačke. Prvi sastanak regionalne grupe za bezbednost snabdevanja, kako navodi, održaće se u četvrtak u Sofiji.

Nemački ministar finansija Kristijan Lindner rekao je da se ta zemlja ne može ucenjivati i da se ugovori zasnivaju na plaćanju u dolarima ili evrima, te da se to neće menjati.

Juče je stigla vest i da je prekinut fizički protok plavog goriva preko gasovoda "Jamal-Evropa", kojim se taj energent doprema iz Rusije, preko Poljske i Nemačke, što su pokazali podaci nemačkog operatera "Gaskejd". Prethodno je italijanski ministar za ekološku tranziciju Roberto Čingolani, u intervjuu za list "Politiko", predložio da se evropskim energetskim kompanijama privremeno dozvoli da ruski gas plaćaju u rubljama, dok se razjasni pravni osnov i posledice.

Rusija je zavrnula gas Bugarskoj i Poljskoj prošle nedelje, nakon što su te dve zemlje odbile da plate račun u rubljama. Mediji su izvestili da su Sofija i Varšava već planirale da prekinu sa korišćenjem tog ruskog energenta ove godine i navele da mogu da se izbore sa obustavom. Međutim, zahtevi bugarskih poslodavaca pokazuju suprotno.

Potpredsednica Vlade te države i ministarka privrede Kornelija Ninova rekla je da su predstavnici više od 25.000 preduzeća zahtevali da država nastavi dijalog sa "Gaspromom" i sa isporukama gasa u skladu sa sporazumom. Poslodavci su istakli da sada nema alternative ruskom plavom gorivu i insistirali da Sofija ispuni svoje obaveze i da plaća taj energent u rubljama.

Evropske zemlje nemaju dovoljno alternativa koje im omogućavaju zamenu za isporuke rukog gasa i sprečavanje ekonomskih problema predstojeće zime, ocenjuju američki mediji. Stručnjaci upozoravaju da bi potpuni prekid snabdevanja plavim gorivom iz RF, gurnuo zemlje, uključujući Nemačku, u recesiju. Diplomate su nakon razgovora u okviru Evropske komisije tokom vikenda, a u susret jučerašnjem sastanku, saopštile da se EU približava zabrani uvoza ruske nafte do kraja godine. Embargo na crno zlato iz RF je deo šestog paketa sankcija EU protiv Moskve. Očekuje se da će Evropska komisija danas završiti rad na ovom novom setu mera. Do sada nema saglasnosti među Evropljanima ni oko ovog pitanja.Nemački ministar ekonomije Robert Habek poručio je juče da je važno da se ne dopusti da odluka o uvođenju embarga na rusku naftu bude zasnovana na emocijama i da treba da se uzme u obzir i zavisnost drugih zemalja EU od tih isporuka.

- Nemačka će moći da prebrodi embargo na uvoz ruske nafte do kraja ove godine, mada bi prekid kupovina mogao da dovede do nestašice - rekao je Habek.

- Što se tiče bojkota ruskog gasa, to se zasad ne razmatra. Zbog visoke zavisnosti od ruskog energenta, EK će možda poštedeti Mađarsku i Slovačku od embarga na kupovinu crnog zlata. Portparol mađarske Vlade Zoltan Kovač izjavio je juče da ta zemlja ostaje pri stavu - protiv bilo kakvih sankcija Evropske unije na uvoz nafte i gasa iz RF.

SAD GA TRAŽE JOŠ VIŠE

TRANZIT ruskog gasa u Zapadnu Evropu preko Ukrajine 1. maja je bio veći za 76 odsto u odnosu na 26. april, kada su Poljaci i Bugari prestali da ga kupuju u rubljama. U nedelju je ovom rutom dostavljeno 98,89 miliona kubnih metara plavog goriva. Taj isti ruski gas Poljska je nastavila da kupuje i posle obustave direktnih isporuka. Samo što sada to radi u Nemačkoj, preko njihovih kompanija. Naravno, skuplje ga plaća nego da ga nabavlja direktno od "Gasproma". Kad se sve to zna jasno je da se Zapadna Evropa igra žmurke sa ruskim gasom. Svi žele da ga koriste, ali neki bi da se o tome ništa ne govori. B. V.

GLUVI TELEFONI

EVROPSKA komisija nema informaciju da je bilo koja zemlja ili kompanija u EU platila ruski gas u rubljama. Ovo je juče rekla evropska komesarka za energetiku Kadri Simson, samo dan nakon što je šef kabineta mađarskog premijera Gergelj Gulijaš saopštio da njegova zemlja i još devet članica EU imaju račun u Gasprom banci i plaćaju gas po šemi koju je uvela Rusija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri