PREKINUT PROTOK GASA OD RUSIJE DO NEMAČKE: Podaci operatera sa merne tačke Malnov pokazali - ništa od tranzita preko Poljske

Tanjug

02. 05. 2022. u 21:14

DANAS je prekinut fizički protok gasa preko gasovoda "Jamal-Evropa", kojim se gas doprema iz Rusije preko Poljske do Nemačke.

ПРЕКИНУТ ПРОТОК ГАСА ОД РУСИЈЕ ДО НЕМАЧКЕ: Подаци оператера са мерне тачке Малнов показали - ништа од транзита преко Пољске

Foto EPA

To su pokazali podaci nemačkog operatera "Gaskejd" sa merne tačke Malnov na nemačkoj granici, preneo je Rojters.

Podsetimo, zemlje Evropske unije su jednoglasne u tome da nastave da plaćaju isporuke ruskog gasa na osnovu ugovora u evrima, izjavila je ministarka ekologije Francuske Barbara Pompili.

- Danas želimo da pokažemo da smo jednoglasni u tome da nastavimo da plaćamo za ugovore za ruski gas u evrima i da nećemo dozvoliti da nam se nameću jednostrane izmene u ugovorima - rekla je Pompilijeva novinarima.

Prema njenim rečima, novi paket sankcija Rusiji se priprema, ali neće biti tema današnjeg saveta ministara energetike zemalja Evropske unije koji se održava u Briselu.

Sa druge strane, italijanski ministar za ekološku tranziciju Roberto Čingolani uoči saveta ministara energetike EU u Briselu izjavio je da kompanijama treba dozvoliti da privremeno plaćaju isporuku energenata iz Rusije u rubljama.

- Mislim da bi bilo ispravno da se kompanijama dozvoli da plaćaju u rubljama (ruski gas) bar nekoliko meseci dok razrešimo pravni okvir i posledice - rekao je ministar za „Politiko“ i dodao da „želi brzu i jasnu izjavu Evropske komisije“ kojom se potvrđuje da naftne i gasne kompanije mogu neko vreme da plaćaju isporuke energenata u rubljama.

BONUS VIDEO: 

LANSIRANjE "KALIBRA": Rusi objavili snimak udara na ukrajinske položaje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

MRAČNA STRANA ISTINE: U Ukrajini ubijen dvostruki šampion Evrope - ružne prošlosti