NOVA GREŠKA, TRAJNI KATANAC: Kontrolom NBS, zatvorene 132 menjačnice, problem “probijanje” srednjeg kursa za više od 1,25 odsto

B. Ca.

09. 04. 2022. u 09:24

OD kada je pre tri nedelje Narodna banka Srbije pojačala kontrolu menjačnica, privremeno su zatvorena 132 ova objekta. Kako u NBS kažu, ovlašćenje za obavljanje menjačkih poslova na svim menjačkim mestima oduzeto im je privremeno, ali ako se ogluše o odredbe, zatvaranje postaje trajno.

НОВА ГРЕШКА, ТРАЈНИ КАТАНАЦ: Контролом НБС, затворене 132 мењачнице, проблем “пробијање” средњег курса за више од 1,25 одсто

Foto K. Mihajlović

Prema propisu, menjačnice idu pod ključ do 30 radnih dana ako ovlašćeni menjač ne ispunjava uslove za obavljanje menjačkih poslova, odnosno postupe suprotno odredbama zakona ili propisa. Ako se i posle toga ponovo utvrde nepravilnosti, NBS donosi rešenje o trajnom oduzimanju ovlašćenja za obavljanje menjačkih poslova na svim njegovim menjačkim mestima.

Ova odluka o bližim uslovima i načinu vršenja kontrole menjačkog poslovanja Zakona o deviznom poslovanju doneta je pošto se veliki broj građana požalio na nepovoljne kurseve po kojima pojedini menjači kupuju i prodaju devize. Pre svega, na "probijanje" maksimalnih 1,25 odsto u odnosu na zvanični srednji kurs dinara prema evru.

- Tokom kontrole utvrđene su različite povrede zakona i propisa NBS, između ostalog, da ovlašćeni menjač nema jedinstvenu kursnu listu na svim menjačkim mestima, da nema istaknutu listu provizija, da je popisom blagajne utvrđen višak odnosno manjak gotovine i efektive, da menjačke poslove obavlja lice koje ne poseduje sertifikat - kažu u NBS. - Pojedini menjači nemaju istaknuta važna obaveštenja za građane, transakcije obavljaju van radnog vremena, a na menjačkom mestu ne poseduju svu propisanu dokumentaciju i u potvrdama o kupoprodaji efektive nisu uneti propisani podaci.

Kako kažu u NBS, nastaviće da proveravaju rad menjačnica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

UKUS BOGATIH KVALITETNIJI: Da li svetski proizvođači imaju dvostruke aršine kada plasiraju robu u različite države