ZATVORENO 129 MENJAČNICA: Pojačana kontrola Centralne banke

B. Ca.

18. 03. 2022. u 13:55

BROJ zatvorenih menjačnica u Srbiji popeo se danas na 129. Ova menjačka mesta ostaće pod ključem do 30 dana, jer je u u pojačanoj kontroli Narodne banke Srbije poslednjih dana, utvrđeno da su imale nepravilnosti u poslovanju.

ЗАТВОРЕНО 129 МЕЊАЧНИЦА: Појачана контрола Централне банке

Foto K. Mihajlović

Kako u NBS kažu, u cilju zaštite interesa građana od početka međunarodne krize pojačan je broj neposrednih kontrola menjačnica, sa akcentom na proveru da li ima nepravilnosti u formiranju i primeni kupovnog i prodajnog kursa za efektivu i naplaćivanje provizije.

- Dopuna Odluke o bližim uslovima i načinu kontrole menjačkog poslovanja, stupila je na snagu 16. marta, a njom je propisano da u postupku kontrole možemo doneti rešenje o privremenom oduzimanju ovlašćenja za obavljanje menjačkih poslova na svim menjačkim mestima u periodu do 30 dana, ukoliko ovlašćeni menjač ne ispunjava uslove za obavljanje menjačkih poslova, odnosno postupa suprotno odredbama zakona ili propisa - kaću u NBS. - Prodajni kurs u menjačnicama za evro ne može biti viši od zvaničnog srednjeg kursa važećeg na taj dan za više od 1,25 odsto, a kupovni kurs ne može biti niži za više od 1,25 odsto.

Prema Zakonu o deviznom poslovanju za menjačnice koje ne postupaju u skladu sa propisima NBS propisana prekršajna odgovornost i to za pravno lice predviđena je novčana kazna od 100.000 do 2.000.000 dinara, a za preduzetnika novčana kazna od 10.000 do 500.000 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju