MALI SE OGLASIO IZ TIRANE: Potpisan važan sporazum sa Vladom Albanije

Novosti online

21. 12. 2021. u 14:43

MINISTAR finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali učestvuje danas na Samitu u okviru regionalne inicijative za saradnju pod nazivom „Otvoreni Balkan“ (Open Balkan) u Tirani, u delegaciji koju predvodi predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

МАЛИ СЕ ОГЛАСИО ИЗ ТИРАНЕ: Потписан важан споразум са Владом Албаније

Foto: Instagram/ mali_sinisa

Zvaničnici Republike Srbije, Republike Albanije i Severne Makedonije potpisali su tom prilikom nekoliko sporazuma o regionalnoj saradnji, čiji bi finalni  rezultat trebalo da bude slobodno kretanje robe, usluga i ljudi, sa ciljem stvaranja jedinstvenog ekonomskog tržišta i  zajedničkog  tržišta rada.

Sporazum između Vlade Republike Srbije i Saveta ministara Republike Albanije o uzajamnom priznavanju odobrenja ovlašćenih privrednih subjekata za sigurnost i bezbednost potpisali su ministar finansija Siniša Mali i ministarka finansija i ekonomije Republike Albanije Delina Ibrahimaj.

Siniša Mali je potom učestvovao na regionalnom forumu o poljoprivredi i regionalnoj saradnji, na kojem su predstavljeni preduzeti koraci nakon Samita u Beogradu, prednosti regionalne saradnje u ovoj oblasti i dosadašnji rezultati.

Učesnici su govorili i o Sporazumu o saradnji u veterinarskoj, fitosanitarnoj i oblasti bezbednosti hrane i hrane za životinje na Zapadnom Balkanu, o ostvarivanju i ispunjenju poslovnih zahteva i drugih koraka koje treba preduzeti, kao i o regionalnoj saradnji.

Osvrnuvši se na Sporazum koji je potpisao, Mali je napomenuo da će on doneti benefite poslovnoj zajednici i podsetio da je takav sporazum već potpisan sa Severnom Makedonijom.

- Ovaj sporazum će ubrzati proces prolaska kamiona preko granica, što je bio jedan od zahteva privrednika. To je samo jedna od mnoštva ideja koju realizujemo, a koja će doprineti bržem protoku robe preko granica - napomenuo je on.

Sporazum će unaprediti bezbednost u prometu roba strana potpisnica, pojednostaviti i ubrzati carinske procedure, omogućiti korišćenje olakšica u odnosu na carinske kontrole, omogućiti povoljniji tretman u pogledu procene i kontrole rizika.

Mali je naveo i da je u Srbiji već implementiran sistem gde sve granične službe rade 24/7.

- To je samo jedna kockica u ovom ogromnom mozaiku koji treba da sklopimo, kako bismo dodatno ubrzali protok robe. Mi smo već inicirali izgradnju dve dodatne trake na prelazu Tabanovce – Preševo. Taj posao ćemo završiti u narednih šest do devet meseci.

Zapravo, jedna od njih će se koristiti isključivo kao traka za Otvoreni Balkan“ , rekao je on.

Ministar Mali je podsetio da je nedavni skup u Nišu bio produktivan, jer je doveo do konkretnih rezultata i aktivnosti koje će doprineti olakšavanju trgovine, kao i saradnji u oblasti hrane, fitosanitarne i veterinarske inspekcije.

Naglasio je da je sada fokus na ukidanju administrativnih taksi i tarifa.

- To je sledeće što treba da uradimo zajedno sa Republikom Albanijom i sa Severnom Makedonijom. Mi ne govorimo o ogromnim sumama novca, već pričamo o smanjenju vremena koje je potrebno, kako bismo dodatno ubrzali prelazak granica - naveo je on.

Istakao je da je pet potpisanih sporazuma tek početak, i zaključio da je „Otvoreni Balkan“ važan i u političkom i u ekonomskom smislu za zemlje članice. 

Ministar Mali se zahvalio liderima tri zemlje, kao i kolegama iz tri vlade, koji su učestvovali u dogovorima u proteklom periodu i podsetio da je nedavni skup  u Nišu bio produktivan, jer je doveo do konkretnih rezultata i aktivnosti koje će doprineti olakšavanju trgovine, saradnji u oblasti hrane, fitosanitarne i veterinarske inspekcije.

BONUS VIDEO - Otvaranje fabrike u Novom Sadu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024