VINARI IZ ISTOČNE SRBIJE I ŠUMADIJE U POSETI FRANCUSKOJ: Spajanje vinskog i kulturnog turizma prioritet

S. M. JOVANOVIĆ

07. 11. 2021. u 16:21

GRUPA turističkih radnika i vinara iz istočne Srbije i Šumadije boravila je u južnoj Francuskoj gde su u okviru projekta „EUzaTebe - za kulturno nasleđe i turizam“ obišli Gajak, jedan od najstarijih vinograda u Evropi, ali i kameno selo Pujselsi koje je nakon restauracije postalo turistička atrakcija.

ВИНАРИ ИЗ ИСТОЧНЕ СРБИЈЕ И ШУМАДИЈЕ У ПОСЕТИ ФРАНЦУСКОЈ: Спајање винског и културног туризма приоритет

Foto: EU Info mreža

Cilj  studijskog putovanja turističkih poslenika i vinara i vinogradara iz istočne Srbije i Šumadije bio je da se uspostavi saradnja ovdašnjih vinskih regiona sa južnom Feancuskom i razmene iskustva u oblasti turizma, vinarstva i promocije kulturnog nasleđa.

Putovanje je realizovano u okviru projekta „EUzaTebe - za kulturno nasleđe i turizam“  koji finansira Evropska unija i Vlada Savezne Republike Nemačke a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

-Ono što je najvrednije u Gajaku je autohtonost grožđa. Imamo udruženje od 300 vinara i 110 podruma i dve zadruge. Od 2010. se bavimo vinskim turizmom i trudimo se da povežemo ugostitelje i vinare, kako bi se što bolje promovisao ovaj naš region - rekla je Oreli Šalman, koordinatorka za vinski turizam u Gajaku.

Foto: EU Info mreža

 

Rajačke pivnice imaju potencijal da kao i Gajak i Pujselsi budu turistička atrakcija vinskog turizma i kulturnog nasleđa i upravo je posebnost negotinskog vinogorja u gajenju autohtonih sorti grožđa.

-Oni su iskoristili sve što su mogli iz njihovog teroara, i kulinarstvu i vinarstvo i aktivnosti. Na sve moguće načine su iskoristili  teritoriju. Tako bismo i mi mogli – kaže Kristina Lukić, koja uskoro otvara vinariju na Rajačkim pivnicama.

Mladi ljudi iz negotinskog sela Rajac osnovali su udruženje „Mladi sa Rajačkih pivnica“ kako bi razvili turistički potencijal svog sela.

-Za mene puno znači ova poseta, zbog tog spajanja vinarstva i turizma. I zbog udruženja, kojih imaju puno, a mi smo tek počeli sa svojim. Što jedan Francuz kaž,e došli smo u špijunažu - kaže Jelena Cvetković iz udruženja „Mladi sa Rajačkih pivnica“.

Gosti iz Srbije imali su priliku da se upoznaju sa Gajakom, jednim od najstarijih vinograda u Evropi, koji je  razvio vinski turizam, objedinivši ponudu sa kulturnim nasleđem. Upravo model spajanja vinskog i kulturnog turizma je značajan za studijsku grupu, koja je na ovom putovanju saznala više o objedinjenim ponudama vina i kulturnog nasleđa, kao turističkih potencijala.

-Pristup objedinjavanja svega onoga što teritoriju karakteriše je upravo ono što je nama falilo u našem lancu - dodaje Nataša Đorđević iz Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!