ŠTRAJK TRAJE VEĆ POLA GODINE: Još nema rešenja za probleme u fabrici "Fijat plastik" u Kragujevcu

M. Luković

19. 07. 2021. u 09:11

NI posle više od šest meseci od početka štrajka zaposlenih u preduzeću "Fijat plastik" u Kragujevcu, nema rešenja za zahteve radnika.

ШТРАЈК ТРАЈЕ ВЕЋ ПОЛА ГОДИНЕ: Још нема решења за проблеме у фабрици Фијат пластик у Крагујевцу

Arhiva

U Štrajkačkom odboru navode da italijanska kompanija, odnosno poslovodstvo fabrike, ignoriše opravdane radničke zahteve ali i krši zakone države Srbije.

Radnici su se za pomoć obratili ministarki za rad Dariji Kisić Tepavčević, a ne nedavno održanom sastanku, predstavnici poslovodstva prihvatili su posredovanje Agencije za mirno rešavanje sporova. Prilikom nedavne posete Kragujevcu, ministarka je novinarima kazala da se očekuje konkretizacija ranijih razgovora i traži najbolje rešenje za ovaj problem. Radnicima u štrajku Kisić Tepavčevićeva je rekla da će država zaštititi njihova prava.

- Zahvalni smo ministarki, ali još se nije krenulo sa mrtve tačke. Predstavnici poslovodstva očigledno ne poštuju ni ono što su sami prihvatili u razgovoru sa njom - kaže Zoran Miljković, predsednik Štrajkačkog odbora.

Ova fabrika proizvodi branike za model "fijat 500l", pa su izvesno vreme vozila sa traka u fabrici automobila silazila nekompletna. U Štrajkačkom odboru navode da su tokom obustave rada, suprotno zakonu, mašine iz pogona "Fijat plastika" preseljene u Fabriku automobila.

Ovih dana je preseljen i magacin za logistiku gde se nalaze materijali potrebni za proizvodnju branika. Takođe, uprkos nalogu inspekcije rada, predstavnicima Štrajkačkog odbora ponovo je zabranjen ulazak u fabriku.

Radnici "Fijat plastike" kažu da su uplašeni za svoju egzistenciju i budućnost. Mnogi od njih imaju kredite, najviše ih brine neizvesnost, česti prinudni odmori. Nemaju pouzdane informacije ni do kada će biti na plaćenom odsustvu. Obustava rada započela je u januaru zbog jednostrane odluke poslovodstva o umanjenju zarada i regresa.

ODMOR

Zaposleni u fabrici "Fijat-Krajsler automobili Srbija" upućeni su na plaćeno odsustvo do 23. jula. Već u avgustu počinje kolektivni godišnji odmor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna