NOVOSTI SAZNAJU - GAS UZ POTVRDU O LEGALIZACIJI: Razmatra se da potrošači čiji su objekti u postupku ozakonjenja dobiju priključak

E. B. TALIJAN

07. 07. 2021. u 10:00

GRAĐANIMA, čije su kuće u postupku legalizacije, uskoro bi moglo da bude omogućeno da se priključe na gas i tako dobiju jeftiniji i ekološki prihvatljiviji energent.

НОВОСТИ САЗНАЈУ - ГАС УЗ ПОТВРДУ О ЛЕГАЛИЗАЦИЈИ: Разматра се да потрошачи чији су објекти у поступку озакоњења добију прикључак

Arhiva

Kako "Novosti" saznaju, u nadležnim institucijama pokušavaju da nađu rešenje za ovu grupu potrošača. Razmatra se predlog da građani, koji se nalaze u toj situaciji, potvrdom nadležnog organa garantuju da je njihov dom u postupku legalizacije.

U skladu sa važećim zakonom o ozakonjenju, to ne uključuje objekte koji su bez izdatog rešenja o građevinskoj dozvoli ili o odobrenju izvođenja radova, izgrađeni posle 27. novembra 2015. godine. Takođe, ni kuće sazidane na trasi kapitalnih objekata ne mogu da budu legalizovane, a to znači da ne postoji mogućnost ni da budu priključene na gas.

Kako je u utorak istakao Dušan Bajatović, generalni direktor "Srbijagasa", veliki problem je što gas ne može da se uvede u domove koji su, kako je kazao, polulegalni. On je naglasio da je neophodno da se donese izmena jednog pravilnika da bi se to pitanje rešilo i omogućilo potrošačima koji su ušli u postupak legalizacije da se priključe.

- Nekome ste dali struju, vodu, telefon, broj na objektu, a kuća je nelegalizovana - rekao je Bajatović. - Sada je situacija takva da imate susede, jedan je legalizovao kuću, a drugi nije. Inspekcija bi trebalo da sprečava nelegalnu gradnju, a ne odsustvo napajanja strujom i gasom. Doneli smo Zakon o ozakonjenju, što ga nismo sproveli!

Prema rečima Bajatovića najveći problem je Beograd, gde ima najviše divlje gradnje. Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije podržava predlog da se i građanima čije su kuće u postupku legalizacije omogući priključivanje na gasovod.

- Veliki iznos novca se daje za izgradnju gasovoda, i cilj je da plavi energent stigne do što više potrošača - rekao je Rodić. Ako se mreža ne širi, onda se ne plaća ni PDV na gas i ne puni se budžet.

To će omogućiti, kako navodi, da se individualna ložišta koja su veliki zagađivači ugase i da se uvedu jeftiniji i ekološki prihvatljiviji energent. Prema rečima Vojislava Vuletića iz Udruženja za gas, inicijativa je odlična i to bi bilo korisno, jer je Srbija energetski siromašna zemlja.

- Stepen iskorišćenja gasa kao energenta u domaćinstvu je 95 odsto, a samo pet procenata se baca - objašnjava Vuletić. - Od gasa u domaćinstvu može da se dobije i električna energija, sanitarna topla voda, klimatizacija...

Direktor "Srbijagasa" ističe da plavi energent treba koristiti, jer doprinosi smanjenju emisije ugljen-dioksida i zato što je najjeftiniji. U toku je ubrzano širenje mreže. Radiće se gasovodi Leskovac - Vladičin Han i Zaječar - Bor - Prahovo.

- Tamo je planirano mnogo investicija i fabrika koje treba da se priključe, kao i u Valjevu - kaže Bajatović. - Rasteretićemo pravac prema Republici Srpskoj, planiramo da radimo gasovod Beograd - Banjaluka i Zlatibor - Priboj - Brzeće - Prijepolje - Sjenica. Kad završimo Aleksandrovac - Tutin, znači da će gas proći pored Novog Pazara, i to znači da smo uradili osnovnu mrežu visokog pritiska.

PRVO GRADOVI I INDUSTRIJSKE ZONE

PROJEKAT ubrzane gasifikacije Srbije se razvija i najverovatnije će se prvo raditi gradovi i industrijske zone, a posle i sva naseljena mesta - rekao je Dušan Bajatović. - Ako želimo i sledeće godine da zadržimo ovako visok nivo stranih ulaganja, onda je potrebno da se investitorima obezbedi plavi energent. Niko neće više da potpiše ugovor ako mu nije garantovan i gas.

MNOGO ZAINTERESOVANIH

ZA jeftinije uvođenje gasa, po ceni od 780 evra, na 36 rata bez kamate, prijavilo se više od 40.000 građana. Ovo je kazao Bajatović, ističući da organizacija nije dobra i da je urađeno svega 4.000 priključaka.

- Počeli smo, malo traljavo ide, nismo zadovoljni - rekao je Bajatović. - Svega 4.000 priključaka smo uradili, zato što je ostao deo problema sa administracijom i kod projektovanja i izdavanja dozvola. Sada to smanjujemo, ali treba nam vremena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)