Institut Vinča među prvim velikim korisnicima AI servisa PKS

Novosti online

17. 06. 2024. u 15:01

INSTITUT za nuklearne nauke „Vinča“, potpisivanjem Ugovora o saradnji sa Centrom za digitalnu transformaciju Privredne komore Srbije, postao je prvi veliki korisnik jednog od najinovativnijih servisa PKS, platforme INNO VERSE, zasnovanog na veštačkoj inteligenciji.

Институт Винча међу првим великим корисницима AI сервиса ПКС

Foto: Ivana Vukotić

Ugovor o saradnji, na godinu dana, potpisali su Predrag Nikolić, direktor Centa za digitalnu transformaciju Privredne komore Srbije (CDT PKS), i prof. dr Snežana Pajović, direktorka Instituta za nuklearne nauke „Vinča“, jednog od vodećih u Srbiji, sa bogatom tradicijom i doprinosima u velikom broju naučnih disciplina.

Foto: Ivana Vukotić

- Ovo partnerstvo je za Institut za nuklearne nauke Vinča od velikog značaja, a potpisivanje ugovora znači da zvanično postajemo deo značajnog projekta modernizacije i unapređenja Srbije kroz projekat digitalne transformacije. Ovo će omogućiti ne samo razvoj industrije već i naučno istraživački razvoj, na mnogo intenzivniji i moderniji način, sve radi definisanja visokih tehnoloških pristupa i inovativnog biznisa - izjavila je prof. dr Snežana Pajović, direktorka Instituta „Vinča“.

Foto: Ivana Vukotić

Pajović je poručila da naša nauka treba da se razvja u pravcu inovacija i modernizacije i razvoja tehnologija koje su potrebne našoj privredi. Sa druge strane, naša privreda treba da nam stavi do znanja šta joj je potrebno kako bi naučnici usmerili svoja istraživanja.

- Nastojaćemo da u okviru svake oblasti uz pomoć CDT-a primenimo softvere i formiramo habove, kao digitalne prostore u kojima će doći do razmene znanja i samim tim i bržeg razvoja inovativnih proizvoda i usluga - navela je direktorka „Vinče“.

Foto: Ivana Vukotić

INNO-VERSE je digitalna platforma, lansirana u martu ove godine, i jedan od najsavremenijih alata zasnovanih na veštačkoj inteligenciji, dizajnirana da olakša i ubrza povezivanje privrede sa najnovijim IT rešenjima. Platforma je namenjena kompanijama, startapovima, naučno-istraživačkim institucijama i razvojnim centrima koji su u neprestanoj potrazi za unapređenjem konkurentnosti i tržišnih pozicija, podsetio je Predrag Nikolić, direktor Centra za digitalnu transformaciju Privredne komore Srbije. Prema njegovim rečima, ova saradnja predstavlja veliki korak za INNO-VERSE, jer integracija sa Institutom „Vinča“ donosi dodatni kredibilitet i snagu platformi. Ovo je prilika da se INNO-VERSE pozicionira kao ključni alat za povezivanje akademske zajednice sa industrijom, omogućavajući brži razvoj i implementaciju inovacija.

Foto: Ivana Vukotić

- Planira se i saradnja i umrežavanje i sa ostalim naučnim institucijama u čitavoj Srbiji, kako bi se naučne aktivnosti u korist privrede još efikasnije pokrenule, a naučnici imali mogućnost da međusobno komuniciraju i razvijau nove ideje i inovacione proizvode, ali i da imaju pristup globalnim informacijama u oblasti nauke. Pored toga, informacije sa platforme biće na raspolaganju i studentima kroz CDT akademiju - dodao je Nikolić. Zahvalio je Vladi Republike Srbije koja je pomogla da Institut „Vinča“ postane korisnik platforme CDT-a.

CDT i Institut „Vinča“, koji sa svojih više od 500 naučnika i doktoranada, ima ključnu ulogu u razvoju naučnih istraživanja i tehnoloških inovacija u Srbiji i šire, zajedničkim snagama, radiće na stvaranju inovativnog ekosistema koji će doprineti povezivanju nauke i industrije u Srbiji i unapređenju ekonomskog i tehnološkog razvoja. Pored toga, ova saradnja će omogućiti studentima i mladim istraživačima da direktno sarađuju sa industrijom, čime će se unaprediti njihova praksa i primenljivost znanja. Očekuje se da će ovaj projekat doneti značajne benefite kako naučnoj zajednici, tako i privredi u celini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Sredozemno more u Egiptu na kakvo niste navikli! 8 dana već od 560€ All Inclusive