Čadež: Zajedničko tržište rada Otvorenog Balkana odgovor na potrebe privreda regiona

Novosti onlajn

22. 01. 2024. u 15:21

Današnje potpisivanje tehničkih protokola koji će omogućiti uspostavljanje i početak funkcionisanja zajedničkog tržišta rada Otvorenog Balkana veliki je dan za građane i poslovnu zajednicu i najbolji odgovor na potrebe privrede regiona, izjavio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije (PKS).

Чадеж: Заједничко тржиште рада Отвореног Балкана одговор на потребе привреда региона

Foto: PKS

Uspostavljanje zajedničkog tržišta rada Srbije, Albanije i Severne Makedonije, koje startuje 1. marta, po rečima Čadeža, doneće višestruke koristi građanima, privredi i ekonomiji regiona u celini.

„Građani će bez posebnih procedura moći da se zapošljavaju u druge dve države pod istim uslovima kao i državljani tih zemalja, a kompanije, lokalne i strane, koje posluju u zemljama Otvorenog Balkana biće u prilici da nedostajuće kadrove pronađu na susednom tržištu, bez papiroloških i institucionalnih barijera“, objasnio je predsednik PKS.

Mogućnost da se zaposle u zemljama okruženja smanjiće i potrebu i želje naših ljudi da odlaze van regiona, i verujem, ublažiti ogroman problem odliva kadrova, dodaje Čadež.

U Skoplju su danas u okviru inicijative Otvoreni Balkan potpisana dva protokola - Protokol o povezivanju šeme elektronske identifikacije građana Zapadnog Balkana i Protokol o sprovođenju Sporazuma o uslovima za slobodan pristup tržštu rada na Zapadnom Balkanu.

Sporazume je u ime srpske strane potpisao držvni sekretar u Ministarstvu finansija Gojko Stanivuković, a ispred Albanije i Severne Makedonije predstavnici nadležnih ministarstava.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024