KAKO ĆE IZGLEDATI DIGITALNI SERTIFIKATI O VAKCINACIJI? Jedna od opcija je aplikacija za mobilni telefon - Evo koji podaci će pisati u njima

Novosti online

10. 03. 2021. u 09:50

MINISTARKA trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić rekla je da je Srbija već pripremila digitalne sertifikate o vakcinaciji koji će omogućiti lakše kretanje i putovanje van zemlje.

КАКО ЋЕ ИЗГЛЕДАТИ ДИГИТАЛНИ СЕРТИФИКАТИ О ВАКЦИНАЦИЈИ? Једна од опција је апликација за мобилни телефон - Ево који подаци ће писати у њима

Foto: Tanjug

Matić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekla da digitalni sertifikat nije kovid pasoš.

- To je druga vrsta isprave. EU se povukla iz toga, jer je on sadržao i broj pasoša, neke podatke kojima nije bilo mesto da se tu nađu. Digitalni sertifikat govori kada ste vakcinisani ili ste preležali ili ste uradili pi-si-ar test i negativni ste - naglašava ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija.


Prema njenim rečima, EU će za nedelju dana dati precizniju informaciju u vezi sa izgledom i načinom izdavanja sertifikata.

- To će morati da se implementira kroz zdravstveni sistem koji daje potvrdu o vakcinaciji, da li je preležana bolest, mora biti uvezan u sistem - naglašava Matićeva.

Srbija je, kaže, već pripremila digitalne sertifikate, i mnoge zemlje su zainteresovane za pregovore, među kojima Grčka, Izrael, Slovenija.

Jedna od opcija je, kaže, da digitalni sertifikat postoji u obliku aplikacije za mobilni telefon, a moraju se proći provere i autentifikacije. Postojaće, dodaje, više opcija.

U Tursku bez PCR testa, pregovara se sa Grčkom

Ministarka je istakla da se sa grčkim ministarstvom turizma pregovara o međusobnom priznavanju digitalnih sertifikata o vakcinaciji.

Dodaje da je grčki ministar najavio posetu Srbiji za kraj marta ili početak aprila.

Matićeva ističe da ohrabruje činjenica da se Grci spremaju za sezonu i računaju na naše turiste.

- Mislim da je jako važno za naše građane da shvate da je ključ slobodnog kretanja i putovanja masovna i brza vakcinacija. Činjenica da je Srbija u Evropi u vrhu po vakcinaciji, daje nam ulogu i poziciju koja omogućava da pregovaramo oko uslova putovanja, ali to nije dovoljno, masovna vakcinacija se mora nastaviti - ističe Matićeva.

Dodaje da će se, ako Srbija bude stavljena na crvenu listu i ne bude imala dobru epidemijsku situaciju, dovesti u pitanje sve ono oko čega se pregovara.

Ministarka turizma dodaje da će u Tursku moći da se uđe i bez pcr testa.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (6)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas