SRPSKE SVETINJE NAPALI NA ZADUŠNICE: Oskrnavljene crkve u Partešu i Klokotu na KiM i u Šibeniku (FOTO)

S. V.-D. Z.

06. 03. 2021. u 23:33

PRAVOSLAVNI vernici širom regiona bili su šokirani bahatošću vandala koji su juče, na Zadušnice, oskrnavili i opljačkali dve crkve na Kosovu i Metohiji i jednu u Šibeniku.

СРПСКЕ СВЕТИЊЕ НАПАЛИ НА ЗАДУШНИЦЕ: Оскрнављене цркве у Партешу и Клокоту на КиМ и у Шибенику (ФОТО)

Foto Eparhija Dalmatinska

Crkva svetog Petra i Pavla u Klokotu obijena je juče, a lopovi su iz nje odneli novac i deo inventara. Kako je saopšteno iz Kancelarije za KiM, meštatin koji pomaže oko crkve juče ujutro primetio je tragove provale. Nepoznate osobe provalile su u crkvu kroz prozor, koji su otvorili pajserom.

- Sramota je da Srbi na KiM ni na Zadušnice nemaju mira i da se njihovi verski objekti skrnave i nalaze na meti čak i na dan kad obeležavaju pomen na svoje preminule - navodi se u reagovanju Kancelarije za KiM. - Ovaj slučaj najrečitije govori o ugroženosti pravoslavne baštine i verskih objekata na KiM, koji su učestalo na meti vandala, pljačke, skrnavljenja, kao i pretenzije na njihovu imovinu i posede.

Foto Eparhija Dalmatinska

Na meti huligana juče se našla i Crkva Svete Trojice u Partešu, koji su odneli novac iz blagajne i vezenu plaštanicu, veliku vrednost ove svetinje.

Kada je crkva otvorena juče ujutro, kako bi primila vernike, primećeno je da su vrata obijena, a fioke otvorene.

- Ovakvom necivilizacijskom ponašanju mora se stati na put, a jučerašnje skrnavljenje svetinja pokazuje da se bez odlaganja mora povećati bezbednost u srpskim sredinama južno od Ibra - kažu iz Kancelarije za KiM.

- Međunarodna zajednica ima dužnost i poverenu misiju da na terenu garantuju bezbednost svima, posebno Srbima koji se gotovo svakodnevno suočavaju sa pretnjama i napadima.

SRBI STALNA META

IZ Kancelarije za KiM podsećaju da je samo tokom prošle godine na KiM zabeleženo više od 80 incidenata čije su mete bile Srbi, njihova imovina, grobovi, crkve...

- To jasno pokazuje da svako nereagovanje privremenih institucija u Prištini, potpomognuto indolentnošću međunarodne zajednice, šalje poruku izgrednicima da su Srbi i njihovi objekti legitimna meta - napominju u Kancelariji.

- Zahtevamo da se svaki ovakav slučaj rasvetli, a počinioci sankcionišu, jer jedino tako možemo graditi mir i zajedničko poverenje.

Eparhija dalmatinska na svom fejsbuk-profilu juče je objavila da je u noći između petka i subote provaljeno u pravoslavni hram u Šibeniku, te da je pričinjena veća materijalna šteta. Kako je navedeno, razvaljena su ulazna vrata i ostale brave u crkvi.

- Ovaj incident izazvao je tugu i žaljenje Šibenčana, kako pravoslavne, tako i onih katoličke veroispovesti koji neretko posećuju naš sveti hram radi razgovora i molitve - navodi se u objavi.

Foto Eparhija Dalmatinska

Potpredsednik hrvatske vlade Boris Milošević rekao je da očekuje identifikovanje i privođenje počinilaca.

- Volim ovaj hram, njegovu ulicu i malo groblje koje ga okružuje u centru grada i zato sam tužan zbog provale. Tu sam išao kao dete i on je deo identiteta Šibenika - navodi se na njegovom fejsbuk-profilu.

VERA Hram SPC u Klokotu, Foto D. Zečević


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri