ŠUTANOVAC PLAĆENIM LAŽIMA BRANI NATO I AMERIKU OD "NOVOSTI": Proglasili nas za generatore laži, a nijednu nisu priložili i dokazali

V.N.

13. 02. 2021. u 10:00

POD velom istraživanja "Spoljnopolitičke posledice kovid 19 krize po Srbiju", Dragan Šutanovac i njegov Centar za strateške politike obrušili su se na "Večernje novosti", proglašavajući ih najvećim generatorom lažnih vesti.

ШУТАНОВАЦ ПЛАЋЕНИМ ЛАЖИМА БРАНИ НАТО И АМЕРИКУ ОД НОВОСТИ: Прогласили нас за генераторе лажи, а ниједну нису приложили и доказали

Foto P. Mitić

Ova opasna, klevetnička i zlonamerna tvrdnja proizašla je, navodno, iz analize 2.673 naslovne stranice dnevnih listova u Srbiji, tokom 2020. godine. Analiza, međutim, nigde nije objavljena, već samo njeni navodni rezultati i zaključci, pa se ne može videti na čemu Šutanovčevi zaposleni temelje svoje otrovne zaključke i procente.

"Novosti" su, tvrde, negativne i zlonamerne prema NATO i Sjedinjenim Američkim Državama, a blagonaklono pišu o Kini i Rusiji, kada iz njih stižu medicinska pomoć i vakcine. Sve to liči da su Šutanovac i njegovi "izvođači radova" uradili posao po meri naručioca ili bar partnera u ovom poslu - Ambasade SAD u Beogradu!

Kažu oni da je od 35 naslova o Zapadu, polovina objavljena u "Novostima", a zaposleni u Centru za strateške politike čak deset etiketiraju kao lažne vesti. Da li jesu ili nisu, ne može se utvrditi, jer nijedna vest nije priložena u celom istraživanju, niti je data makar najopštija definicija o tome šta američka ambasada smatra lažnom, odnosno, istinitom vešću.

Smeta im i što se u "Novostima" piše negativno o NATO u kontekstu bombardovanja 1999. godine, ali i nedavnog pokušaja otimanja imovine SPC u Crnoj Gori. Autori analize proglasili su svaku drugu vest "Novosti" o NATO, verovatno onu koja im se ne svidi - lažnom! Valjda je, po njihovim merilima, trebalo pohvaliti razaranje zemlje, ubijanje civila i kršenje međunarodnog prava, a pozdraviti očajnički pokušaj opstanka kriminalnog režima u Crnoj Gori koji godinama progoni srpski narod i Crkvu.

Foto Novosti

Najviše naslova o SAD pobrojali su na naslovnicama "Novosti", a trećina, po njihovom mišljenju, ima negativnu konotaciju. I ne samo što su objavili istraživanje bez istraživanja, već samo sa rezultatima, nego su organizovali i tribinu na kojoj je učestvovalo nekoliko novinara lojalnih svojim finansijerima sa Zapada, koji su zdušno analizirali objavljene rezultate, bez toga da se ijednom zapitaju da li ta "analiza" odražava pravo stanje stvari i da li je urađena profesionalno.

TRIBINU PRATILO MANjE OD 20 LjUDI

TRIBINU, održanu u četvrtak uveče, na kojoj je glavna tema bila blaćenje "Novosti", onlajn je pratilo između 16 i 22 gledalaca. Od toga, troje su bili novinari "Večernjih novosti". Među malobrojnom publikom bila su još najmanje dva novinara agencija koje su objavile izveštaje. Tako da je tribina o obračunu sa našim listom, koju je Šutanovac masovno najavljivao na društvenim mrežama gde ima hiljade pratilaca, imala manje publike nego skup u najmanjoj mesnoj zajednici.

Novinaru koji drži do istine bilo bi bar čudno da dva za javnost anonimna istraživača organizacije plaćene sa Zapada iznesu ovakve zaključke, bez navođenja primera i prilaganja dokaza svojih tvrdnji. Istraživači očekuju da verujemo jedino njihovim procentima i brojevima, na "časnu reč", bez priloga o konkretnim tekstovima.

I učesnicima tribine zasmetalo je što su "Novosti" naveliko izveštavale o pomoći Kine i Rusije tokom epidemije, o dolasku kontingenata vakcina protiv kovida, a ljute se što na naslovnicama nema vesti o pomoći iz EU. Valjda misle na vest da je Evropa platila avion da dovezemo medicinsku pomoć iz Kine. I o ovome i o svim drugim relevantnim vestima o EU "Novosti" su, naravno, izveštavale.

Sasvim je jasno, nažalost, da je ovo istraživanje, uostalom kao i Centar koji ga je sproveo, sklepano radi dokazivanja teze da je srpsko društvo izmanipulisano i medijski otrovano, pa Srbi ne vole NATO i Ameriku ne što su po njima sipali bombe i pocepali im državu, nego što tako pišu novine.

NAŠE NOVINARE ZOVU STOKOM

PREDSEDNIK Saveta za strateške politike Dragan Šutanovac nije propustio priliku da se na svom tviter-nalogu naglasi da su "Novosti" glavni generator lažnih vesti. Na istup mržnje jednog od njegovih pratilaca da naš list "kad ovo prođe", treba ukinuti, a "stoku koja u njemu radi poslati u Vinču da razvrstava otpad", očekivano, nije reagovao.

Političko-medijska papazjanija Centra za strateške politike - udruženja bez adrese i broja telefona - jeste nešto drugačija, ali je skuvana u dobro poznatoj kuhinji. Građani Srbije godinama su u njoj bareni pričama da je NATO njihova budućnost, da je "intervencija" 1999. bila zaslužena, da im vojska ne treba, a da se bez Brisela ne može.

Bivši ministar Šutanovac, zajedno sa nekoliko svojih penzionisanih saradnika, uz američku finansijsku pomoć, pridružio se hajci koju na Srbiju vode pojedini briselski i vašingtonski činovnici. Razlozi su dobro poznati - saradnja sa Rusijom, partnerstvo sa Kinom, rezerva prema EU, kupovina vojne tehnike, negativno raspoloženje javnog mnjenja prema Zapadu i NATO. Pronađen je i krivac - srpska dnevna štampa, a zbog tradicije, tiraža i ugleda - posebno "Novosti".

Ako Šutanovac i njegovi saradnici (posebno dvojica bivših ministara iz Crne Gore i BiH) imaju razloga za poltronstvo prema američkoj politici, "Novosti" nemaju. Uređivačka politika našeg lista dobro je poznata i između ostalog podrazumeva i sećanje na stradanje iz 1999, podršku jačanju države i oružanih snaga, kritiku zapadne politike dvostrukih standarda i težnji za ocepljenje Kosova i Metohije. Sve ovo u nedostatku boljih argumenata proglašeno je prosto - lažima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)