MILENA MEĐU ZASLUŽNIMA: Urna čuvenoe medicinske sestre biće položena danas na Novom groblju u Beogradu

S. VIDAČKOVIĆ

14. 01. 2021. u 08:12

PRVA medicinska sestra koja će počivati u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu je Milena Tijanić (88), koja je preminula 2. decembra.

МИЛЕНА МЕЂУ ЗАСЛУЖНИМА: Урна чувеное медицинске сестре биће положена данас на Новом гробљу у Београду

Milena Tijanić

Urna sa njenim posmrtnim ostacima biće položena danas u 10 časova. Odluku da ova zdravstvena radnica sa diplomama medicinske škole i psihologa sa Filozofskog fakulteta počiva među najzaslužnijima donela je Skupština grada Beograda, na inicijativu udruženja "Sestrinstvo" koje okuplja medicinske sestre i tehničare.

Kako je navedeno u inicijativi koja je dostavljena gradonačelniku Beograda prof. dr Zoranu Radojičiću, gotovo da nema medicinskog radnika u Srbiji koji bar nije čuo za Milenu Tijanić, profesorku koja je u posleratnom periodu doprinela osnivanju važnih medicinskih škola u Srbiji.

- Ona je ukazivala na značaj i snagu obrazovanih, modernih sestara, što je danas više nego vidljivo u naporima na zaustavljanju pandemije - navodi se u inicijativi. - Bila je metodičarka koja je oblast zdravstvene nege ustrojila u oblast proučavanja, autorka, vrsni predavač i retor.

Rođena je 1933. godine u Pećkom okrugu u Metohiji. Pripadala je prvoj generaciji Srednje medicinske škole u Kosovskoj Mitrovici i izabrana da bude instruktor, kao najbolji đak. Posle specijalizacije u Zagrebu, učestvovala je u osnivanju Više medicinske škole Jugoslovenskog Crvenog krsta u Beogradu, a zatim integrisane Više medicinske škole u Zemunu, koja je sada prvi Fakultet za medicinske sestre u Srbiji.

- Realizovala je ideju o stvaranju kapitalnog dela za sestre, "Zdravstvena nega i savremeno sestrinstvo" - naše biblije. Iako je diplomirala psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, Milena je svim bićem bila utkana u razvoj sestrinstva Jugoslavije i Srbije i predstavljala naš kadar u svetskim medicinskim krugovima.

Njen doprinos struci medicinskih sestara naše društvo možda nije znalo da neguje. Međutim, struka je 2000. godine ustanovila nagradu za životno delo - statuu "Milena Tijanić" za poseban doprinos vaspitanju i obrazovanju medicinskih sestara i tehničara u Srbiji.

PONOSNA PORODICA TIJANIĆ

ČLANOVI porodice pokojne Milene Tijanić kažu, za "Novosti", da su ponosni na nju, te da im je čast što će njihova sestra i tetka počivati među zaslužnim građanima na Novom groblju.

- Veoma smo ponosni na ceo njen život, kako profesionalni, tako i na one trenutke koje je posvetila nama. Svim svojim delima tokom radnog veka zaslužila je mesto u Aleji - rekao je, za "Novosti", Ljubiša Filipović, Milenin sestrić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!