BEOGRADSKA ALEJA NA BEŽANIJSKOM GROBLJU? Ako usvoji Skupština grada, ovde će biti sahranjeni zaslužni građani prestonice

D. M.

11. 12. 2020. u 23:04

BEOGRAD bi uskoro trebalo da dobije Beogradsku aleju, u kojoj bi ubuduće bili sahranjivani zaslužni građani prestonice - saznaju "Novosti".

БЕОГРАДСКА АЛЕЈА НА БЕЖАНИЈСКОМ ГРОБЉУ? Ако усвоји Скупштина града, овде ће бити сахрањени заслужни грађани престонице

Foto O. Radošević

Ova odluka biće doneta u petak, na sednici Skupštine grada Beograda. Beogradska aleja, odnosno aleja zaslužnih Beograđana biće napravljena na Bežanijskom groblju, gde će počivati oni koji ne ispunjavaju uslov da budu sahranjeni u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

Ovo će biti prilika da se Beograđani oduže svim svojim sugrađanima koji su tokom svog života ostavili značajan pečat u glavnom gradu svojom profesionalnom karijerom, naučnim radom, ali i umetničkim delom.

Kako saznajemo, uslov za ovu počast biće da pojedinac bude nosilac Nagrade Grada Beograda, a za odluku o sahranjivanju u Beogradskoj aleji biće potrebno i mišljenje gradonačelnika i nadležnog gradskog sekretarijata iz oblasti u kojoj je taj pojedinac radio i stvarao.

Ovaj potez trebalo bi da stavi tačku i na polemike oko toga ko i zbog čega zaslužuje da počiva u Aleji zaslužnih građana. Poslednjih dana u javnosti i na društvenim mrežama vođena je debata o tome, a nakon odluke da u Aleji zaslužnih građana bude sahranjen i pevač narodne muzike Džej Ramadanovski. Slična polemika vođena je i kada je preminuo pevač Šaban Šaulić.

Do sada je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju sahranjeno više od 750 ličnosti iz raznih društvenih, političkih, kulturnih, sportskih i umetničkih oblasti - političari, glumci, generali, sportisti, književnici, naučnici, slikari, profesori univerziteta, reditelji, vajari, novinari, lekari...Odluku ko će počivati u Aleji na Novom groblju ubuduće bi trebalo da donosi Skupština grada, odnosno gradonačelnik, uz saglasnost resornog ministarstva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (5)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!