NERASKIDIVA VEZA VOJSKE I CRKVE: Pogledajte kako gardisti odaju počast patrijarhu Irineju (FOTO)

Novosti online

21. 11. 2020. u 14:30

PRIPADINCI Vojske Srbije zajedno sa svojim narodom ispraćaju Njegovu Svetost patrijarha srpskog Irineja, koji je preminuo juče u 7.07 časova u vojnoj kovid bolnici „Karaburma“ od posledica virusa Kovid-19.

НЕРАСКИДИВА ВЕЗА ВОЈСКЕ И ЦРКВЕ: Погледајте како гардисти одају почаст патријарху Иринеју (ФОТО)

Foto: B.S.

Pripadnici Garde Vojske Srbije nosili su kovčeg sa zemnim ostacima patrijarha Irineja i formirali počasne špalire ispred Saborne crkve u kojoj je održana Sveta liturgija i Hrama Svetog Save gde će patrijarh Irinej biti sahranjen. Na taj način simbolično se potvrđuje tradicionalno jedinstvo Vojske i Srpske pravoslavne crkve kao vekovnih i trajnih stubova države Srbije. Predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić uputio je Svetom arhijerejskom sinodu Srpske pravoslavne crkve telegram saučešća povodom smrti Njegove Svetosti patrijarha srpskog Irineja u kome se ističe:

- Naš srpski narod je imao velike patrijarhe i ljude, a patrijarh Irinej je bio jedan od njih. Onakav kakvog je tražilo ovo vreme i kakvog je želeo naš narod. Zato je, nošen poštovanjem svoga naroda, i on bivao svakim danom sve veći, sve bliži i sve miliji svakom našem domaćinu, svakoj Srpkinji i Srbinu, ma gde živeli. Patrijarh Irinej je bio veliki čovek srpske crkve, pravoslavlja i našeg srpskog naroda”, navodi se u telegramu saučešća predsednika Vučića.

Foto: Ministarstvo odbrane

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović izražavajući saučešće povodom upokojenja patrijarha Irineja naglasio je da je „tužna vest o smrti srpskog patrijarha potresla svakog čoveka u našoj zemlji“ i da su „njegov život i borba za dobro, inspiracija svima nama i podstrek da činimo više nesebičnih stvari, a da se sećamo reči koje nam je upućivao, naročito onda kada druge utehe nije bilo“.

Pored brojnih zasluga za državu Srbiju i Srpsku pravoslavu crkvu, patrijarh Irinej podržao je i bio veliki zagovornik inicijative za uvođenje verske službe u Vojsku Srbije 2011. godine. Na svečanosti potpisivanja Sporazuma o uvođenju verske službe u Vojsku Srbije patrijarh Irinej ocenio je taj čin kao istorijski značajan i za Srpsku pravoslavnu crkvu i za Vojsku Srbije. Uvođenjem vojnih sveštenika omogućeno je još veće prisustvo tradicionalne kulture i duhovnosti u našoj vojsci i da će vojni sveštenici uneti veći kvalitet u život i vojnu službu, kao i duh rodoljublja i duhovnosti, ocenio je tada patrijarh Irinej, posebno ističući simboliku da je Sporazum potpisan na Vidovdan - nacionalni praznik srpskog naroda i crkve.

Patrijarh Irinej je u brojnim prilikama i rado bio sa pripadnicima Vojske Srbije, naročito povodom značajnih praznika i osveštavanja bogoslužbenih prostora u komandama, jedinicama i ustanovama Vojske Srbije.

Sahrana 45. poglavara Srpske pravoslavne crkve patrijarha Irineja biće u nedelju 22. novembra u kripti Hrama Svetog Save. Ostaće upamćen i po tome što je patrijarh u čije vreme je najviše uloženo u završetak Hrama na Vračaru, gde će biti prvi patrijarh Srpske pravoslavne crkve koji je u njemu sahranjen.   

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije