DOKTORE SMO MOLILI DA JE PRIME U BOLNICU: Branko Gajić, muž porodilje kojoj je preminula jedna bliznakinja, kivan na lekare - "Front" negira

V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ/ I. KOVAČIĆ

06. 11. 2020. u 22:44

PORODICA Gajić iz Beograda poslednjih nedelju dana prošla je, kako kaže Branko Gajić, kroz pravi pakao.

ДОКТОРЕ СМО МОЛИЛИ ДА ЈЕ ПРИМЕ У БОЛНИЦУ: Бранко Гајић, муж породиље којој је преминула једна близнакиња, киван на лекаре - Фронт негира

Foto Privatna arhiva

Njegova supruga Nataša izgubila je jednu bebu, druga je spasena u poslednji čas, a lekari su se borili i za život porodilje.

Nataša je nosila blizance, devojčice, a trudnoću joj je privatno, kako tvrdi njen muž, vodio dr Dragan Kikanović, inače lekar u GAK "Narodni front". Bila je u 34. nedelji kada je osetila da gubi čulo ukusa i mirisa. Test je pokazao da je pozitivna na koronu. Ubrzo je počela i temperatura.

- Dr Kikanović je rekao da uzima antibiotike i da se javi sutradan. Pošto joj je bilo sve gore, pozvao sam Hitnu pomoć. U Hitnoj su mi rekli da oni ne voze kovid bolesnike. Zvao sam i kovid-ambulante, ali je telefon zvonio uzalud - priča Gajić.

Sutradan su se javili dr Kikanoviću, koji je uradio ginekološki pregled, konstatovao da su bebe dobro i poslao je kući. Temperatura je skočila na 39, pa je Branko uspeo preko veze da dobije vozilo Hitne pomoći do KBC "Dragiša Mišović".

- Tu nas je sačekala doktorka koja je rekla da Nataša nema šta tu da traži, već da mora u "Narodni front". Morao sam opet da jurim vezu da bi je u "Frontu" zadržali na odeljenju za kovid trudnice. Na putu do bolnice supruga je pozvala dr Kikanovića i obavestila ga - priča Branko.

PREGLEDANA I ZAKAZANA KONTROLA

PREMA saopštenju GAK "Narodni front", Nataša je u ovu ustanovu na prvi pregled došla 31. oktobra, u 35. nedelji trudnoće, jer se žalila na osećaj da joj otiče plodova voda. Urađen joj je kompletan pregled: ultrazvučno, CTG, ginekološki i AKTIM PROM i utvrđeno je da nije došlo do prsnuća plodovih ovojaka, te je zakazana kontrola.

U bolnici su joj, kaže, spustili temperaturu i na njenu molbu dali infuziju, jer je bila strašno iscrpljena, a onda su joj je rekli da "kad infuzija iscuri, za 10 minuta, može kući jer nema ginekoloških problema". Kod kuće je, međutim, dobila bolove, oko 18 sati je prokrvarila i odmah su krenuli nazad u "Front".

- Pola sata je u tom stanju sedela u prizemlju - kaže Branko. - Uradili su joj samo ginekološki pregled. Da su uradili odmah ultrazvuk, možda bi spasli bebu. Kasni ultrazvuk pokazao je da je jedna beba mrtva. Molila je da joj urade carski rez, da spasu bar drugu, ali su je pustili da se porađa prirodno. Drugu bebu su morali da intubiraju, da je ožive, i smeste u inkubator.

Za sve to vreme Natašin suprug nije znao šta se dešava. Kaže da mu lekar nije odgovarao na poruke i da je uspeo da ga dobije tek ujutru i zakaže sastanak. Sačekao ga je ceo konzilijum, u kom su tvrdili da je bliznakinja preminula "jer su kasno stigli"!

- Posle su dali sramnu izjavu da je Nataša odbila hospitalizaciju. A mi smo molili da je negde prime! Jedina svetla tačka u ovom paklu je načelnica neonatologije u "Narodnom frontu" dr Tanja Mitrović. Nadam se da će druga beba biti dobro i da će se Nataša oporaviti, pošto ima upalu pluća - kaže Branko Gajić, i dodaje da se javnosti obratio da bi ubuduće spasao neku drugu bebu.

BOLNICA U "Frontu"poriču da su odbili da hospitalizuju trudnicu, Foto N. Fifić

Direktor GAK "Narodni Front" prof. dr Željko Miković u saopštenju navodi da je Nataša Gajić, 1. novembra, nakon pregleda u KBC "Dr Dragiša Mišović", upućena u dežurnu službu GAK "Narodni front", gde je odbila pregled, kao i smeštaj u bolnicu, što joj je savetovano radi intenzivnog nadzora blizanačke trudnoće, a bez znakova aktivnog porođaja. Već sutradan, navodi se, hospitalizovana je u GAK, u 21 čas u aktivnoj fazi porođaja sa dijagnostikovanom smrću prvog blizanca. Pacijentkinja se porodila spontano u 22.15 u kovid-jedinici "Narodnog fronta". Po protokolu, formirana je komisija za sprovođenje unutrašnjeg stručnog nadzora nad zbrinjavanjem pacijentkinje, navedeno je u zaključku saopštenja.

Kako "Novosti" saznaju, preživela bliznakinja se uspešno oporavlja i kovid je negativna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

ŠEŠELJ O ČUDNOJ IZJAVI PREDSEDNIKA UKRAJINE: Niko ne shvata ozbiljno to što Zelenski govori