OVA MUŠKA IMENA SU SVE POPULARNIJA U SRBIJI: Roditelji ih daju deci iako ne znaju njihovo značenje

Novosti online

12. 10. 2020. u 20:24

SRBI sve više daju svojoj deci internacionalna imena. U potrazi za što lepšim i, možda, neobičnijim imenom za bebu, roditelji često posegnu za kratkim, troslovnim imenima, a pravi “hit” s vremena na vreme postanu i biblijska imena.

ОВА МУШКА ИМЕНА СУ СВЕ ПОПУЛАРНИЈА У СРБИЈИ: Родитељи их дају деци иако не знају њихово значење

Foto: Depositphotos

Ipak, ako spadate u one kojima je bitna tradicija, trebalo bi da znate da ovakva imena, iako stara, ne moraju nužno da potiču sa naših prostora niti da imaju značenje blisko našem narodu, piše Istorijski zabavnik.

Predstavljamo vam najneobičnija muška imena popularna u Srbiji poslednjih godina i objašnjavamo njihovo značenje.

Lav – ime grčkog porekla

Lav se pogrešno smatra ruskim imenom, jer ga na tom podneblju ima dosta, a u stvari je grčko. Predstavlja slovenizovanu varijaciju grčkog imena “Leon” ili latinskog “Leo”. Simbol je gordosti, hrabrosti i snage.

Jan – ime starohebrejskog porekla

Ime potiče iz grčkog “Ioan, Ioannes” izvorno iz starohebrejskog “Johohana” i znači “u milosti Jehovinoj”. Od davnina ime je u raznim varijantama sveprisutno među hrišćanskim svetom. Varijanta imena na našem podneblju je i Ivan ili Jovan.

Vid – ime slovenskog porekla

Izvedeno od reči “vita”, Vid znači “život”. Postoji tumačenje i da je ime izvedeno od starogermanskog “vidu” što znači “drvo”, “šuma”, ili od starogermanskog “vitus” što znači “voljan”. Na našem jeziku izvedeno je od glagola “videti” i označava “moć gledanja”, “vid očinji”.

Naum – ime grčkog porekla

Naum potiče od grčkog imena Naoum. Koren i značenje imena potiče od starohebrejske reči “nahum” što znači “učitelj”.

Kozma – ime grčkog porekla

Ime potiče od grčke reči “kosmas” u značenju “red, čast”. Postoji mišljenje da smo ovo ime primili posredno iz starobugarskog u značenju “onaj koji je pristojan”.

Relja – ime nepoznatog porekla

Postoji teorija da je ime izvedeno iz staroslovenskog imena Hrebljan. Smatra se da potiče od glagola “hrliti“, što znači “brzati“, pa bi se moglo prevesti i kao “onaj koji žurno grabi napred“, ali i kao “onaj koji je plahovite naravi“. Postoji i tumačenje da bi Relja moglo biti izvedeno od imena Aurelio, Aurelije. U tom slučaju ima latinsko poreklo i znači “zlato, zlatan”.

Alek – ime grčkog porekla

Ime Alek je u Srbiji izvedeno od imena Aleksandar sa značenjem “zaštitnik ljudi”.

(Istorijski zabavnik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)