GRMELO JE NA PEŠTERU, POKAZANA SNAGA SRBIJE: Vučić prisustvovao vojnoj vežbi "Sadejstvo 2020 (FOTO/VIDEO)

Novosti online

10. 10. 2020. u 12:00

PREDSEDNIK Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas Združenoj taktičkoj vežbi sa bojevim gađanjem Vojske Srbije "Sadejstvo 2020" na Privremenom poligonu "Pešter".

ГРМЕЛО ЈЕ НА ПЕШТЕРУ, ПОКАЗАНА СНАГА СРБИЈЕ: Вучић присуствовао војној вежби Садејство 2020 (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Pored predsednika Vučića, vežbi su prisustvovali premjerka Ana Brnabić, ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministri Rasim Ljajić i Nebojša Stefanovic, načelnik generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, direktor BIA Bratislav Gašić, srpski član Predsedništva BIH Milorad Dodik, predsednica RS Željka Cvijanović, ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač,predstavnici stranih vojnih misija i drugi.

Na vežbi "Sadejstvo 2020" učestvovalo je oko 2.800 pripadnika Vojske Srbije i Ministarstva odbrane, više od 150 borbenih i neborbenih vozila i sistema i oko 40 vazduhoplova.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Među njima je predstavljen veliki broj modernizovanih sredstava i sredstava iz razvoja odbrambene industrije koja će prvi put zajedno dejstvovati na jednoj ovakvoj vežbi.

Prikazan je deo sposobnosti jedinica Vojske Srbije, Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane sa borbenom grupom iz sastava Kopnene vojske i 72. brigadom za specijalne operacije i 63. padobranskom brigadom.

U skladu sa brojem angažovanih jedinica reč je o jednoj od većih vežbi imajući u vidu i angažovanje novih sredstava kojima je u prethodnom periodu opremljena Vojska Srbije.

Tačno u 12 časova vrhovni komandant Vojske Srbije i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić dao je dozvolu za početak vojne vežbe.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Vežba se održava po scenariju da je neprijatelj izvršio agresiju i zauzeo jugozapadni deo naše zemlje. Cilj je proterivanje neprijatelja i zaštita stanovništva! 

Predstavljene su i bespilotne letelice koje poseduje Vojska Republike Srbije. Služe za prikupljanje podataka na terenu na taktičnom nivou a dopirnose komadovanju i sprečavanju iznenađenja.

Foto: Printskrin/Jutjub

Modernizovani migovi 29 prvi put su, nakon dve decenije, zapucali na Pešteru.

Piloti migova 29 pokazali su svoje umeće i moć tih letelica u borbenim manevrma, dejstvujući po ciljevima na zemlji.

Migovi 29 su tako posle punih 20 godina dejstvovali raketama vazduh-zemlja i pokazali mogućnosti u varijanti zaštite vazdušnog prostora.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Takođe, lovci-bombarderi "orao" dejstvovali su aviobombama po ciljevima na zemlji.

Prethodno su nad Pešterom izviđali raspored neprijatelja bespilotna letelica Ć92A iz Kine, kao i domaći Vrabac i dron.

Helikopteri Mi-35 premijerno su dejstvovali raketama "ataka" i moćnim topovima kalibra 23 milimetara, a ostali vazduhoplovi - "orao", "supergaleb G4", kao i helikopteri, vođenim i nevođenim projektilima.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Robot tenk Mali Miloše je, takođe, bio uključen u borbu i dejstovao po položaju neprijatelja, tokom prikaza oklopno-izviđačke patrole koja je prihvatila borbu.

Mogla videti i paljba "pancira s1" i "pasarsa", raketnih i artiljerijskih sistema koji su dejstvovali su po ciljevima u vazduhu.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Među njima je veliki broj modernizovanih sredstava i sredstava iz razvoja odbrambene industrije koja prvi put zajedno dejstvuju na jednoj ovakvoj vežbi.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Predstavljeni su i specijalni padobranski timovi Specijalne 63 padobranske brigade.

Foto: Printskrin/Tanjug

Njihovim prizemljenjem završena je vojna vežba "Sadejstvo 2020".

IZJAVE ZA MEDIJE

Nakon uspešno izvedene vojne vežbe "Sadejstvo 2020" Milorad Dodik je čestitao na izvođenju iste i izrazio zahvalnost na pozivu da prisustvuje.

- Nemam posebno šta da dodam, osim da se zahvalim vojnicima, podoficirima, oficirima, da čestitam svim ljudima iz Ministarstva koji su danima spremali ovu vojnu vežbu.

- Prvi put ste videli i kako Pancir deluje po ciljevima - rekao je predsednik.

Predsednik je pohvalio svaku jedinicu posebno i njihovu spremnost.

- To je jedna drugačija slika vojske. Ovo je dobra vojska, spremna i obučena da sačuva našu zemlju, ako bi iko pomislio da izvrši agresiju na nju.

- Čini mi se da se svako od vas ko voli Srbiju osećao ponosno.

- Biće nam neuporedivo teže zato što pandemija koronavirusom traje duže nego što je bilo ko u svetu mislio, odužilo se sve sa vakcinama, a jedino kako to može da se reši jeste sa vakcinom. Kod nas su ne dobri brojevi, bolji nego bilo gde u svetu, ali nismo zadovoljni - rekao je predsednik komentarišući trenutnu situaciju sa korona virusom i posledicama koje će ona doneti. On je rekao da je posebno zadovoljan jer gradimo dve kovid bolnice.

- Plašio sam se da neko ne strada, znate, ovo je bojeva municija. Trebalo je sve izvesti bez promašaja - naglasio je predsednik.

- Što se tiče pitanja za Milorada Vučelića, to mi je obaveza da kažem, zato što tog čoveka dugo poznajem. I da kažete za Milorada Vučelića da je sluga režima, i to da govore oni koji mu ni u jednom pitanju nisu do kolena, ni do članaka. I to da govore u trenutku kada se čovek nalazi u bolnici. Ja mislim da to mnogo više govori o vama nego o njemu. A njemu želim i nadam se da će uspeti da se oporavi, iako sitacija nije laka. Pratim svakodnevno i više puta tokom dana, želim mu snage. Pluća su mu u nenajboljem stanju, ali mu želim, on je jak i želim mu da se oporavi i da pobedi.

- Ja sam obećao ljudima izgradnju puta, ukupno 22 km, do sada smo 17 izgradili, ljudi su veoma zadovoljni. Država nikada toliko puteva nije uradila. Moja poruka je samo jedna – ovo je njihova vojska, njihova ognjišta, njihova zemlja, ništa nije upereno protiv Bošnjaka. Mislim da svaki normalan čovek, Bošnjak se raduje uspehu svoje zemlje. Ovo je poligon koji VS koristi mnogo godina, ovde nema nikakvih skrivenih poruka - kazao je Vučić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (85)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere