MINISTAR VULIN: Sve naše letelice spremne da gađaju na vežbi

Novosti online

24. 09. 2020. u 11:41

- PRIPREMAJUĆI se za vežbu „Sadejstvo 2020“, koja će se održati u oktobru na Pešteru, mi smo, ispunjavajući naređenje vrhovnog komandanta, pripremili sve naše letelice da mogu da gađaju.

МИНИСТАР ВУЛИН: Све наше летелице спремне да гађају на вежби

Foto: Ministarstvo odbrane

Prvi put ste mogli da vidite Mi-35 koji gađa sa našim posadama, ali i helikoptere Mi-17 koji su naoružani, koji nisu više samo transportni i desantni nego su u stanju da se bore, da pomognu našim padobrancima i pripadnicima specijalnih jedinica koje bi desantirali u odgovarajućem prostoru.

Ove je rekao ministar odbrane Aleksandar Vulin koji je sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem prisustvovao gađanju helikopterskih jedinica Ratnog vazduhoplovstva i PVO na Vojnom kompleksu „Pasuljanske livade“.

Ministar Vulin naglasio je da je Vojska Srbije tu za svoju zemlju i da se priprema za svaki zadatak koji može da uradi te da „naše sposobnosti rastu iz dana u dan“.

Prema rečima komandanta 98. vazduhoplovne brigade pukovnika Zorana Prodanovića, helikopterske jedinice 98. i 204. vazduhoplovne brigade Ratnog vazduhoplovstva i PVO gađale su i raketirale zemaljske ciljeve.

- Gađali su helikopteri Mi-35 s topovima 23 mm - tri topa, dva kontejnera, jedan u nosnoj tureli, s raketama S-8KOM 80 mm i time su demonstrirali sposobnost helikoptera za protivoklopnu borbu i za pripremu desantne prostorije za spuštanje specijalnih snaga. Ova dejstva prikazana su u okviru redovnih aktivnosti raketiranja i gađanja zemaljskih ciljeva u sklopu priprema za združeno taktičku vežbu „Sadejstvo 2020“. Helikopteri „Gama“ dejstvovali su raketama maljutka i izvršili dejstvo s dve i tri rakete po metama koje su imitirale tenkove, a potom su helikopteri Mi-17 u sklopu pripreme desantne prostorije dejstvovali s raketama 80 mm posle čega bi usledio desant na tu prostoriju - rekao je pukovnik Prodanović i dodao da su sva dejstva ocenjena odličnom ocenom.

Foto. Ministarstvo odbrane

Pripremama na Vojnom kompleksu „Pasuljanske livade“ prisustvovali su pomoćnik ministra za materijalne resurse dr Nenad Miloradović, komandant RV i PVO general-major Duško Žarković, zamenik komandanta RV i PVO brigadni general Željko Bilić, zamenik komandanta Kopnene vojske brigadni general Vladeta Baltić, načelnik Uprave za razvoj i opremanje Generalštaba Vojske Srbije brigadni general Milan Popović i komandant 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva brigadni general Tiosav Janković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024