"MOŽEMO DA UĐEMO U NESTABILNU FAZU": Lončar - Manje je pacijenata u kovid bolnicama, ali je povećan broj pregleda

Tanjug

08. 09. 2020. u 11:06

MANjI je broj pacijenata u kovid bolnicama u odnosu na prethodne nedelje, kaže ministar zdravlja Zlatibor Lončar i dodaje da je u poslednja dva dana povećan broj pregleda u kovid ambulantama i povećan broj prvih pregleda.

МОЖЕМО ДА УЂЕМО У НЕСТАБИЛНУ ФАЗУ: Лончар - Мање  је пацијената у ковид болницама, али је повећан број прегледа

Foto: Tanjug

- Imamo manje pacijenata u kovid bolnicama i to stanje možemo da nazovemo zadovoljavajućim. Međutim, ono što nam se ne sviđa je povećan broj ukupnih pregleda i prvih pregleda u ambulantama - rekao je Lončar novinarima nakon sastanka sa direktorima kovid bolnica.

Ministar je upozorio da ukoliko se građani ne budu pridržavali mera, Srbija može da uđe u nestabilnu fazu.

- Ono što treba da uradimo i što je dalo rezultate je da koristimo maske, držimo rastojanje i peremo ruke. To je sasvim dovoljno da imamo dobre rezultate - naveo je Lončar.

Ministar je podsetio da dolaze hladniji dani, da će ljudi sve više biraviti u zatvorenom prostoru i da je to dodatni rizik za širenje virusa.

- To je dodatni faktor na koji mora da se računa. Molim sve da se strpe jer biće vremena i za proslave i za žurke. Sada je najvažnije da sačuvamo živote - naveo je on.

Izazov predstavlja i povratak studenata na fakultete.

Katedra za epidemiologiju Medicinskog fakulteta radi tačne kriterijuma kako će morati da se ponašaju studenti koji imaju praktične vežbe.

Ministar je naveo da će se u narednom periodu maksimalna pažnja posvetiti nonkovid pacijentima.

Već sledeće nedelje biće zajednički sastanci sa predstavnicima bolnica koje imaju skenere, magnetne rezonance, u kojima se radi koronarografija, da se u narednom periodu zbrine maksimalan broj ljudi

- Donećemo kriterijume koliko po aparatu može da se uradi pregleda, a ne da imamo aparate gde se uradi 10- 15 pregleda, a negde samo pet ili imaju skener i magnet koji im služe samo za ležeće pacijente, a ne primaju pacijente iz neke druge bolnice ili one koji nisu na bolničkom lečenju - naglasio je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri