LEKARI UPOZORAVAJU PACIJENTE: Oporavak od korone traje i do šest meseci, ako primetite ove simptome - brzo kod doktora

Novosti online

17. 08. 2020. u 19:36

SVE više izlečenih pacijenata ponovo se javlja doktorima sa ozbiljnim zdravstvenim problemima. Uglavnom se žale na zamor, bol u grudima ili nedostatak vazduha.

ЛЕКАРИ УПОЗОРАВАЈУ ПАЦИЈЕНТЕ: Опоравак од короне траје и до шест месеци, ако приметите ове симптоме - брзо код доктора

Foto: I. Marinković

Posledice koronavirusa u organizmu osećaju se i do šest meseci nakon preležane bolesti, upozoravaju stručnjaci!

Da stvar bude gora, svakog dana sve više izlečenih pacijenata ponovo se javlja lekarima sa ozbiljnim zdravstvenim problemima, uglavnom na srcu i plućima. Doktori zato apeluju da svako ko oseti simptome poput zamora, bola u grudima ili nedostatka vazduha odmah zatraži pomoć!

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar upozorio je da takvi pacijenti ne mogu biti smešteni u kovid-bolnice da se ne bi opet zarazili, već će država morati da pronađe odgovarajući smeštaj za njih kako bi bili pod nadzorom lekara.

Dugotrajni simptomi kovida-19:

  • umor
  • ubrzan rad srca
  • maglovito razmišljanje
  • trajni gubitak mirisa
  • trajna oštećenja srca, pluća, bubrega i mozga

- Sve više pacijenata koji su preležali koronu javlja se sa problemima na plućima i na srcu i oni moraju da budu adekvatno zbrinuti, jer ne mogu da se upućuju u kovid-bolnice. Za njih se moraju obezbediti odgovarajući kapaciteti. Moramo da ih zbrinemo u bolnicama, pregledamo i da vidimo zašto se javljaju komplikacije kod pacijenata koji su već preležali kovid i oporavili se - rekao je Lončar.

Profesor Medicinskog fakulteta kardiolog Goran Milašinović savetuje da se, dok se u potpunosti ne sazna kako sve koronavirus utiče na srce, osobe koje su ga preležale čuvaju svakog većeg fizičkog napora tri do šest meseci.

Foto: Printscreen

- O uticaju virusa na kardiovaskularni sistem mnogo se nagađa, a malo zna. Ipak, pokazalo se da se u mnogim slučajevima javljaju promene na srčanom mišiću koje liče na miokarditis. Dok se uticaj koronavirusa ne definiše, savet je da se osobe koje su prebolele kovid-19 čuvaju svakog većeg fizičkog napora, koji bi ubrzavao puls, tri do šest meseci. U slučaju tegoba poput zamora, ubrzanog ili neujednačenog pulsa dok miruju, nelagodnosti ili bola u grudima i nedostatka vazduha pri manjim naporima, trebalo bi uraditi vanredni kardiološki pregled - istakao je doktor Milašinović.

Oporavak traje

Sa njim je saglasna i pulmolog dr Tatjana Radosavljević. Ona objašnjava da korona nije običan virus gripa, već bolest koja ostavlja ozbiljne posledice po organizam i kada se preleži.

Izlečeni od korone treba da se jave lekaru ako primete simptome:

  • zamor
  • ubrzan ili neujednačen puls dok miruju
  • nelagodnost ili bol u grudima
  • nedostatak vazduha pri manjim naporima

- Kod jednog broja pacijenata lečenje od koronavirusa ide znatno sporije, pogotovo ako su imali težu kliničku sliku i obostrano zapaljenje pluća. Oni se i posle oporavka od korone žale da gube dah, da imaju bolove u grudima koji šetaju sa mesta na mesto, a često čujemo i da su im "tesna pluća", odnosno osećaju da ne mogu da udahnu dovoljno vazduha. Kod takvih pacijenata stanje mora redovno da se prati, da ponovo radimo skener pluća, vadimo krvnu sliku i CRP, radimo testove disajnih organa i da propišemo odgovarajuću terapiju. Ja im, uz to, često savetujem da rade i vežbe disanja. Ono što je čudno je da se ne žale na kašalj, iako je to uglavnom najčešće nakon virusa. Ipak, korona je nepoznanica za lekare, pa sve probleme rešavamo "u hodu" - kaže ona i dodaje da se jedan deo pacijenata, pored problema sa plućima, žali i na srčane probleme.

Foto: Printscreen

Direktor Instituta za ortopedsko-hirurške bolesti "Banjica" Zoran Baščarević kaže da kovid-19 nije bolest bez posledica i da je potrebno više nedelja da one prođu kod izlečenih pacijenata.

- Ozdravite vi od korone, dobijete negativan bris, sve je to u redu. Međutim, jedna opšta malaksalost, slabost, dekoncentracija i umor - ostaju. Lako se zamarate, nemate više energije da radite osam-devet sati dnevno, već samo dva-tri sata. Nije ovo bolest bez posledica. Kada će one da prođu, ko zna, možda mesec dana od početka prvih simptoma. Najvažnije je da ljudi ozdrave, ali ne treba da očekuju da će im odmah biti dobro, potrebne su nedelje da se vrate u punu formu - kaže Baščarević.

(Informer)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije