MAMI I TATI KRIVIČNA I KAZNA DO 150.000 DINARA? Posle incidenta i boravka kovid pozitivnog deteta u školi

Lj. B.

04. 09. 2020. u 07:52

RODITELjI učenika beogradske OŠ "Braća Jerković" mogli bi da budu kažnjeni sa 50.000 do 150.000 dinara, jer su poslali u školu dete za koje se istog dana ispostavilo da je zaraženo virusom korona.

МАМИ И ТАТИ КРИВИЧНА И КАЗНА ДО 150.000 ДИНАРА? После инцидента и боравка ковид позитивног детета у школи

Foto Ž.Knežević

U trenutku kada je dečak otišao u školu, čekali su rezultate testa na koronu za celu porodicu.

Ministarstvo prosvete je slučaj prijavilo centru za socijalni rad, a moguće je da škola podnese i krivičnu prijavu zbog ugrožavanja zdravlja ostale dece.

U školama u Srbiji, koliko je zasada poznato, ovo je jedini slučaj zaraze koronom. Informacija koja se pojavila u pojedinim medijima da je obolela i učenica šestog razreda u kragujevačkoj OŠ "Natalija Nana Nedeljković", ispostavilo se kao netačna. Ona se, naime, nalazi u izolaciji, jer su njeni roditelji pozitivni na virus korona.

Za dolazak u školu oba ova deteta krivi su roditelji, jer su i u jednom i u drugom slučaju čekali rezultate testa na virus korona, pa i iako oni nisu stigli, decu su poslali na nastavu. U oba slučaja ispostavilo se da su roditelji pozitivni.

Prosvetne vlasti i epidemiolozi apelovali su još jednom na roditelje da u ovakvim slučajevima decu ne šalju u školu, kao i to da budno paze da li dete ima neki od simptoma zaraze i da ga u tom slučaju - ostave kod kuće.

Pojašnjavajući slučaj u kragujevačkoj školi, epidemiolog dr Predrag Delić, iz Instituta za javno zdravlje Kragujevac, potvrdio je da devojčica nije testirana, ali da se nalazi u izolaciji.

Foto: V.N.

- Pogrešno je preneto da je devojčica pozitivna, a pozitivni su njeni otac i majka. Propust je napravljen što je devojčica poslata u školu dok su roditelji čekali rezultate. Dete ne može da bude testirano, jer nema nikakvih simptoma - pojasnio je dr Delić.

I Ministarstvo prosvete saopštilo je da prema informacijama koje je dobila Školska uprava Kragujevac, nije potvrđeno da je ova učenica zaražena, niti je imala bilo kakve simptome.

UDRUŽENjE PEDIJATARA: U ŠKOLI BEZBEDNIJI NEGO KOD KUĆE

UDRUŽENjE pedijatara Srbije ocenilo je da je odluka o polasku đaka u školu ispravna i da korist pohađanja nastave višestruko prevazilazi rizike epidemije u ovom trenutku, posebno ukoliko je moguće u potpunosti ostvariti mere prevencije Kriznog štaba. Isti stav imaju i Evropska akademija pedijatara i Internacionalna asocijacija pedijatara.

- Prema svim dostupnim podacima, više od 90 odsto infekcija kod dece do 14 godina je nastalo u domaćinstvu, a oko 10 odsto tokom putovanja ili na neki drugi način. Boravak u školi, ukoliko se dosledno budu sprovodile mere usvojene u Srbiji, trebalo bi da garantuje mali uticaj na ukupna epidemiološka zbivanja, u ovoj, inače osetljivoj populaciji - navodi profesor dr Georgios Konstantinidis, predsednik Udruženja.

Pedijatri smatraju da je rizik za prenošenje zaraze među decom, posebno adolescentima, mnogo veći tokom "vannastavnih" aktivnosti, kao i na odmorima ili tokom zajedničkih obroka, i upozorava da je tada potrebno striktno poštovanje mera. (B. R.)

- Još jednom apelujemo na roditelje svih učenika da se pridržavaju preporuka i da ukoliko postoji sumnja da je virus korona prisutan u njihovim porodicama, da o tome odmah obaveste školu i da ne dolaze na nastavu - navedeno je u saopštenju.

Direktorka OŠ "Natalija Nana Nedeljković" Dragana Mijović navela je da je reč o nesporazumu koji je proistekao iz informacije da su roditelji učenice pozitivni na virus.

Istovremeno, epidemiolog Predrag Kon rekao je da će virus sigurno ući u škole i naveo da su i učiteljica i ceo razred beogradske škole u kojoj je jedno dete zaraženo, prešli na onlajn nastavu, da to neće imati posledice po ostale učenike u razredu, jer su deca nosila maske i poštovala ostale mere zaštite.

- Ovo je pokazalo da sistem funkcioniše, a ovakva situacija može da se očekuje u bilo kom odeljenju - naveo je Kon, i dodao da ga najviše brinu srednjoškolci koji ne nose maske, te da je pričao o ovome i sa ministrom Šarčevićem.

Foto: D. Milovanović

 

NEDOPUSTIVO I NONŠALANTNO

POMOĆNIK ministra zdravlja za sektor sanitarne inspekcije Goran Stamenković ocenio je ponašanje roditelja koji su dete poslali u školu pre nego što su dobili rezultate testiranja na virus korona kao nedopustivo i nonšalantno. Što se tiče mera koje će biti preduzete prema roditeljima, Stamenković je rekao da je Ministarstvo prosvete uradilo ono što je trebalo, a kako je ocenio, "verovatno će tu ići i krivična odgovornost roditelja".

Foto: Ž. Knežević

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (13)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024