''SVETAC'' U SVETOJ MISIJI: U Žitištu, pitomoj banatskoj varoši, stasava ozbiljan košarkaški klub Sveti Đorđe

Bogoljub Grujić

30. 08. 2020. u 08:46

SUNCEM okupana žitnica Banata, pitoma varoš Žitište, u kojem je ponikao čuveni fudbalski trener Radomir Antić, na mapi vrhunskih sportskih dostignuća sve je prisutnije zbog uspeha talentovane reprezentativke u boksu Aleksandre Rapaić, ali i sjajnih košarkaša Svetog Đorđa.

СВЕТАЦ У СВЕТОЈ МИСИЈИ: У Житишту,  питомој банатској вароши,  стасава озбиљан кошаркашки клуб Свети Ђорђе

Uspesi košarkaša raduju ljubitelje sporta u Žitištu / Foto B. Grujić

Košarkaši "sveca" su prošle godine, kao srpskoligaški tim, zabeležili istorijski podvig plasiravši se na finalni turnir Kupa Radivoja Koraća, među osam najkvalitetnijih ekipa u državi, a zatim superiorno, bez ijednog poraza, obezbedili plasman u Drugu ligu.

- Godinama unazad, gradimo uspehe na drugarstvu i uzajamnom poštovanju, kako igrači, tako i stručni štab i agilna uprava, na čelu sa Stevom Kočalkom, koji je glavni finansijer kluba - kaže, za "Novosti", Marko Boljac, donedavno košarkaš, a sada trener ekipe.

SKIDAJUĆI skalp redom brojnim renomiranim protivnicima, uz rame sa Novim Pazarom, košarkaši Svetog Đorđa došli su do završnice Kupa Radivoja Koraća i u Nišu dostojno reprezentovali svoje mesto i vojvođanski basket.

- Osnovna ideja je afirmacija mladih igrača, koji kod nas imaju sjajnu priliku da se pokažu i dokažu - ističe Steva Kočalka, navodeći primer Luke Nedeljkova, Vladimira Gombara i Nikole Đokića, koji su se tokom protekle sezone afirmisali i skrenuli pažnju moćnijih klubova, koji su ih angažovali.

FUDBAL PREDNjAČIO

Žitište, koje je jedna od pet opština u srednjem Banatu, decenijama unazad poznato je po fudbalu. Jer, osim legendarnog Radomira Antića, iz FK Begej se proslavio i Dušan Mitošević. Ipak, meštani su se vođeni lepim osećajem da su im košarkaši izuzetno uspešni, preorijentisali i na kraljicu loptačkih igara i redovni su na tribinama košarkaške lepotice u obližnjem Banatskom Karađorđevu.

- Mada im se baš i nije odlazilo, sramežljivo su saopštavali da imaju pozive drugih klubova, ali laknulo im je kada smo im čestitali i poželeli uspeh - dodaje član uprave Duško Bokun, navodeći da je to i najveći uspeh kluba.

JEDNO od najvećih blaga malog košarkaškog kolektiva iz Žitišta su navijači, popularni "bokseri", koji na svakoj utakmici prate i bodre svoj klub i pružaju značajnu podršku sa tribina.

- Kao nagradu za dugogodišnju saradnju, bez ijednog incidenta, vodili smo stotinak njih na finalni turnir Kupa u Niš, sve naravno o trošku kluba i bili su oduševljeni - kaže predsednik KK Sveti Đorđe Nikola Pešut.

Prva ekipa KK Sveti Đorđe / Foto B. Grujić

Nakon grčevite borbe za drugoligašku egzistenciju i situaciju vezanu za pandemiju virusa korona, Žitištani su izborili opstanak i sjajnu priliku da se dolaskom iskusnog Aleksandra Petrovića, jednog od najboljih centara prošle sezone, uz proverene Marka Tomića, Ivana Stanića, kapitena Borisa Krstanovića i ostale mlade košarkaše, bore za mnogo veći domet u narednoj sezoni.

Sala OŠ "Sveti Sava" u Žitištu je dom košarkaša i mesto gde su se ređale pobede i veliki uspesi, ali ona ne ispunjava uslove za takmičenje u saveznom rangu, pa Sveti Đorđe, kao domaćin, svoje rivale dočekuje u košarkaškoj "lepotici" u obližnjem Banatskom Karađorđevu.

GOSTOPRIMSTVO ZA PRIMER

KAO pravi, ljubazni domaćini, Žitištani su sve svoje rivale, ali i sudije i službena lica na utakmicama u Banatskom Karađorđevu, dočekali sa velikim pijetetom i uvažavanjem. Rezultat takvog odnosa sa rivalima je i činjenica da je sa Košarkaškim klubom Pirot sklopljeno trajno sportsko prijateljstvo.

Košarkaši Svetog Đorđa posle meča sa FMP na Kupu u Nišu / Foto B. Grujić

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave