SRBIJA i Republika Srpska slaviće ubuduće zajednički praznik, Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, koji će se obeležavati 15. septembra, najavio je Vučić.

Komentari (14)

The Duke

26.08.2020. 21:16

Vreme ds se Srbi prvo izmedju sebe slozimo bezobzira na partiju ili neku ideologiju.Jevreji su se 1000 godina izmedju sebe pozdravljali sa Dogodine u Jeruzalemu...i sta bi ah Ako treba i mi Srbi treba da se pozdravlhamo sa Dogodine u Prizrenu...

o0

27.08.2020. 09:22

Super, kako je mali ovaj svet. Mi smo po Grčkim hroničarima koje je preveo umirovljeni vladika Atanasije, 15. septembra probili Solunske snage, tada se par Srba borilo sa grčki vojnikom koji je postao sveti đorđe ili sveti dimitrije. uglavnom tada deo srba postaju hrišćani. a najvažnije od svega je to što je i Licinije u tom periodu ubijen u Solunu nakon što je pokrenuo pobunu u Bizant. Po žitijama stefana lazarevića i drugih vizantijskih hroničara, Nemanjići su njegovi direktni potomci. znači jedva čekam opet na solun, ali da ga vratimo svojoj otadžbini

o0

27.08.2020. 11:41

@Dejan - @Dejan naravno, malo se šalim. ali da ti kažem imali smo grešku. Karađorđevići su priznali grcima aneksiju makedonije sa Solunom, gde je većina srba živela. A prihvatili su deo makedonije gde ima arnauta i bugara kao našu. e to je balkanske ratove napravilo, jer su nas ovi proterivali i nadbrojali u makedoniju i na KiM. Sa grcima su svi braća postali u međuvremenu... mi smo ostali na luku solun koju je posedovala kraljevina Jugoslavija, kao poklon od grčke... a mnogi taksisti u solunu su mi rekli da vode poreklo od srba...

Drago

27.08.2020. 09:56

Dravo!!! Konačno da se ujedinimo i da budremo kompaktni! Zajedno smo sretniji i bolji u svemu! Živili današnji Presednici naši!!! SRETNO U BUDUĆNOST!!! Zdravi i dugovečni!!!

DW

27.08.2020. 11:19

Ovaj datum treba bude državni praznik u pravom smislu i za one u državnom i za one u privatnom sektoru. Takođe na taj dan treba tradicionalno održavati i vojnu paradu, jer za razliku od Drugog u Prvom svetskom ratu su svi Srbi bili ujedinjeni oko istog cilja.

SERB

27.08.2020. 11:42

Ево зашто би сви Срби морали славити Дан уједињења на празник Светог првомученика и архиђакона Стефана - који се иначе слави у Републици Српској. Највећи грчки историчари 11. стољећа, Јован Скилица и Ана Комнина, описивали су велике устанке за независност Српске земље (Србије-Далмације, од 9.в.) на чијем је челу био велики жупан српски Сзефан Војислав, брат од стрица српског кнеза Ј. Владимира и чукунђед Стефана Немање (1034, 1038, 1040 и 1042-3). Године 1038. Војислав ослобађа целокупни српски етнички простор теме Србије-Далмације, протерује и драчког стратега и проглашава независност - преузимајући византијског патрона Св. Стефана за заштитника Српске земље Далмације, Босне, Захумља, Травуније, Диоклије и Раса (од 1140) који ће то остати и током немањићког периода и све до данас - кога слави Република Српска. Пробој Солунског фронта има своје мјесто у врху српске историје, али заједничке празнике свих Срба морамо везивати за период када су сви Срби живели у истој земљи први пут, а то је - Српска земља... (...Далмација, Босна, Захумље, Травунија, Диоклија, Рас и сав Илирик), како је записао унук Стефана Немања - Теодосије (1234).

Sa srećom

28.08.2020. 14:07

Bravo i za ime Praznika (Slavnika) i za datum u povod i za odluku da se to obeležava zajedno. Deda po majci mi je bio solunac (poreklo Bosna), a deda po ocu jedinac glumio pred austrougarima gluvoću da ga otpuste i uspeo da ih prevari — i evo mene pa pišem!