VUČIĆ: Za još jače prisustvo nemačkih kompanija u Srbiji

Tanjug

25. 08. 2020. u 17:36

PREDSEDNIK Aleksadnar Vučić u razgovoru sa nemačkim ministrom za privredu i energetiku, istakao je značaj nemačkih investicija u Srbiji i naglasio da je Nemačka najveći trgovinski partner Srbije, te izrazio očekivanje da će uz danas potpisani dokument između dve strane, dodatno jačati prisustvo nemačkih kompanija u našoj zemlji.

ВУЧИЋ: За још јаче присуство немачких компанија у Србији

Foto: Instagram/budućnostsrbije

- „Hvala vam na svemu što se uradili za jačanje naše saradnju i što vodite računa o jednoj maloj zemlji, Srbiji, što nas podržavate i razumete naše probleme bolje nego drugi, te što se s vremena na vreme, trudite da se stavite u 'naše cipele' - rekao je Vučić Altmajeru tokom video sastanka.

On je istakao da današnji razgovor mnogo znači za domaću privredu, s obzirom da nemačke kompanije zapošljaju oko 65.000 ljudi u Srbiji, a cilj je, kaže, da ih bude i do 100.000.

Vučić je istakao da su nemačke kompanije među najboljima i najvećim u svetu, te da se nada da će i ubuduće birati Srbiju kao mesto za širenje svog poslovanja, kao i da će one koje su već tu, nastaviti svoj biznis.

- Uvek smo spremni da razgovaramo o ekonomskim pitanjima, da uradimo sve što treba da ojačamo naše kapacitete i sposobnosti za privlačenje nemačkih investitora. Veoma ozbiljno pristupamo razgovorima sa vama, jer želimo da vidimo veće pristustvo nemačkih kompanija u Srbiji - rekao je Vučić.

Ističući značaj nemačkih investicija u Srbiji, Vučić je rekao da, kada pitate građane Srbije o nemačkim ili nekim drugim investicijama, pa čak kada dolaze iz drugih delova EU, građani će uvek izabrati nemačke investitore i investicije i uvek će, kaže, radije raditi za nemačke nego za neke druge poslodavce.

Vučić i Altmajer su danas potpisali zajedničku izjavu o namerama između Kabineta predsednika Republike Srbije i Saveznog ministarstva za privredu i energetiku Nemačke, o uspostavljanju institucionalnog partnerstva za jačanje razvoja strategije industrijske politike Srbije u skladu sa Evropskim zelenim dogovorom, uz istovremeno unapređenje odgovarajućih lanaca snabdevanja.

Vučić je istakao da Srbija prihvata zelenu agendu, koja, kaže, za nas nije jednostavna i laka, ali nas obavezuje, jer moramo mnogo da uradimo na razvoju zelene energije.

- Zato sada potpisujemo ovaj dokument, koji znači da treba da budemo predani i posvećeni svim izazovima - rekao je Vučić.

Predsednik je izrazio nadu da će Nemačka prevazići poteškoće izazvane korona virus krizom, dodajući da je u prvih šest meseci zabeležen pad trgovine između dve zemlje, ali samo na nivou 5,9 odsto, što je, kaže, skoro ništa, imajući u vidu kakve je poremećaje izazvala pandemija Kovid 19.

Naveo je da je Nemačka najveći partner Srbije u EU, ne samo kada je u pitanju razmena robe, već i usluga, dodajući da očekuje da razmena bude još veća u budućnosti.

- Za nas je ovaj sporazum i saradnja suštinski važna, jer pokazuje vaš pristup ovom regionu i ovoj zemlji - rekao je Vučić.

On je naveo da u politici ništa ne traje kraće od zahvalnosti, ali da nemački partneri mogu da budu uvereni da u Srbiji i njemu lično imaju dobrog prijatelja, koji ne zaboravlja ono što je neko uradio za njega i koji ume to da ceni i uzvrati na najbolji način.

Takođe, pozavo je Altmajera da poseti Srbiju.

Altmajer je zahvalio Vučiću na divnim rečima.

- Znam da se suočavate sa brojnim izazovima i barijerama, ali vi ste visoko poštovani lider o čemu govore i nedavne rezultate na izborima i broj osvojenih mandata u skupštini - naveo je Altmajer.

Kako je rekao, ključna reč u Srbiji je bila razvoj, ali je pandemija virusa kovid19 napravila štetu ne samo na nivou Evrope, već i u našim nacionalnim ekonomijama.

- Mi ćemo, kao i nemačke kompanije, imati gubitke koji su veće dostigli minus od pet odsto BDP, te smo zabeležali ekonomski pad koji je jedan od najvećih u istoriji - naveo je on.

Nemačka je već u procesu oporavka, istakao je Altmajer i izrazio očekivanje da će taj oporavak biti još brži i lakši ako dođe do novog talasa investicija.

- Želim da posećujem Srbiju i doći ću kada za to bude prilika, ali takođe vas pozivam da dođete u Nemačku da razgovarate sa vrhunskim ekonomskim ekspertima, kako bi se razgovaralo sa nemačkim kompanijama i kako bi se ohrabrili da investiraju u Srbiju".

Altmajer očekuje da će uskoro doći najveći nemački investitori. Ovo je moja prva deklaracija sa predsednikom jedne zemlje, dodao je Altmajer.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (44)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati